10,5 милиона деца в света работят като роби

Повечето деца работници са под 14-годишна възраст, над 71% са момичета

Около 10,5 милиона деца в света се трудят като домашни работници при условия, които са опасни и понякога се доближават до робство, предупреждават от Международната организация по труда (МОТ).

В своя доклад Международната организация отбелязва, че децата са уязвими към физическо и сексуално насилие. Данните от документа показват, че повечето деца работници са под 14-годишна възраст и над 71% са момичета. Те често нямат достъп до образование.

Тъй като работата се извършва в домовете, е трудно да се регулира. "Детето работи, но не се смята за работник и макар детето да живее в семейна среда, тя или той не е третиран като член на семейството", посочват от МОТ. Затова те настояват за по-строга правна рамка за детския труд.

"Нуждаем се от по-строга правна рамка, за да можем ясно да установим, да предотвратим и да елиминираме детския труд в домашна среда и да осигурим достойна условия за труд за младежите, когато те могат законно да работят", заяви Констанс Томас от МОТ.

Докладът на  Международната организация по труда бе публикуван по повод Световния ден за борба с детския труд.  

В него се отбелязва още, че домашният труд е важен източник на заетост, особено за милиони жени. "Домашните работници от всички възрасти все повече изпълняват жизненоважна задача в много икономики", заявяват от МОТ.