Наесен болницата в Девин ще заработи отново

Здравната министърка се надява тази година да няма закрита нито една болница

Наесен болницата в Девин ще заработи отново, работи се по проблема. Не можем да оставим Западните Родопи без медицинска помощ. Това каза в студиото на TV7 здравният министър Таня Андреева.

Тя уточни, че лимитите за направления към специалисти са дело на Националната здравна каса, не на министерството. Според Таня Андреева при ограничен ресурс е нормално да има ограничения, но това не може да е лимитирано по този начин, както е в момента.

"Не би трябвало хората да плащат при свършили направления. Те са си платили здравните вноски, ще потърсим решение с ръководството на касата, уточни министърът.

Андреева обвини НЗОК за непрозрачното управление на парите от здравните осигуровки. Тя потвърди, че бюджетите по повечето направления са вече надхвърлени.

Според Таня Андреева постъпленията от здравни вноски са намалели, главно поради увеличената безарботица. Според нея сериозен проблем е и отклоняването на средства от тези вноски към други плащания на бюджета, което е практика на предишното правителство.

"Надявам се, че тази година няма да бъде закрита нито една болница. Повечето от намиращите се в тежко състояние медицински заведения са в малките градове, там хората не могат да си позволят да плащат за лечение и държавата трябва да ги субсидира", каза Андреева.