Депутатите почетоха Александър Стамболийски

Политика

12-06-2013, 09:59

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Едноминутно мълчание в НС за жертвите на Деветоюнския преврат

На 9 юни 1923 г. България осъмва с един режим, който няма нищо общо с интересите на народа. Следващите дни са белязани с кървава драма, а с одобрението на монарха паравоенни формирования безчинстват в страната, убит пада и министър-председателят Александър Стамболийски, което слага началото на диктатура.

Това заяви в декларация на ПГ на КБ депутатът от левицата Румен Йончев.

Йончев говори за приноса на земеделското управление на страната, наричано от западните медии "пазарна социална икономика". Целият този уникален исторически експеримент е прекъснат от преврата, което връща България назад в развитието й, каза той.

Тази дата слага началото и на единодействието на различни социални групи и граждани срещу политическата омраза и произвола, които вземат връх в политиката на страната. Зверски убити са не само Стамболийски и неговите сподвижници, жертва е и самата демокрация. Днес се питаме дали сме надживели тези последици и дали сме научили урока от пропуснатите възможности. Оттогава започва летоброенето на омразата в страната и продължава и до днес. Затова трябва да пренесем дебата към новите идеи и възможности на България, заяви Йончев.

След тази декларация депутатите станаха прави в знак на почит и едноминутно мълчание за жертвите.