Днес отбелязваме Световния ден срещу детския труд

Детският труд ограничава достъпа на децата до подходящо образование и намаляват шансовете им за по-добро бъдеще

На 12-ти юни за 11-ти пореден път Международната организация на труда (МОТ) отбелязва Световния ден срещу детския труд, предаде БГНЕС.

Организацията насочва към идеята, че има глобално движение за премахване на детския труд, особено в неговите най-тежки форми. МОТ обръща специално внимание на положения от деца труд, който е обвързан с домакинството – той се осъществява в домакинството на трето лице или на децата им е наложено да изпълняват такъв труд от работодатели. Много често децата са експлоатирани. Така правото на децата за адекватно образование, здраве, почивка и контакти със семейството може да бъде нарушено.

Статистиката показва, че над 215 милиона деца по света са принудени да работят, а 40% от безработните са млади хора.

МОТ за пореден път отбелязва законодателната функция на правителствата в превенцията на този вид труд. Всяко правителство преприема мерки в борбата с ограничаване на този вид труд като: стриктно спазване на часовете за работа и почивка на законно наетите работници в домакинството; пълна забрана на нощния труд; постоянен контрол на условията на труд; предприемане на действия, които са срещу всякакъв вид насилие срещу децата.

В Конвенция № 189 се посочва, че важна роля срещу детския труд имат и организациите на работниците и работодателите като постоянния диалог между тях ще спомогне за осигуряването на достойни условия на труд и гарантиране на правата на всеки човек.