Лекарствената политика е ключова, заяви д-р Андреева

Национална концепция решава проблема с достъпа до лекарства в малките населени места и отдалечените райони

Приемането на концепцията за национална лекарствена политика е от ключово значение за достъпа на българските граждани до необходимите медикаменти, смята министърът на здравеопазването Таня Андреева.

По думите на д-р Андреева тази концепция ще се създаде условия за преодоляване на сегашното неравномерно разпределение на аптеките, както и такива за тяхната равнопоставеност. Според Андреева това автоматично ще се отрази върху достъпа на населението до необходимите лекарства. Здравната министърка разчита с приемането на Концепцията да се преодолеят зачестилите случаи на т.нар. "разносна търговия" на медикаменти. Въпросната търговска дейност се осъществява от
хора без фармацевтично образование в отдалечени райони, където няма аптеки. Търговците на медикаменти приемат заявките и  доставят необходимите лекарствени средства чрез
рекламни пунктове. Тези практики, обаче, крият сериозен риск за здравето на населението.

Национална лекарствена политика беше основната тема на срещата на министър Андреева с ръководството на Българския фармацевтичен съюз.

В разговора участваха председателят на Съюза маг. фарм. Мирослав Ненчев, заместник-председателят Аделина Любенова и главният секретар Тодор Найденов. Министър Андреева подчерта, че срещата е продължение на започналите разговори с основните съсловни организации в областта на здравеопазването. Основната им цел е да се набележат проблемите в отделните секторни политики и със съвместни усилия да се начертаят механизмите за тяхното решаване.