Станишев готов да даде имунитета си

С Атака не можем да правим коалиция, заяви лидерът на БСП

Серегей Станишев е готов да се откаже от имунитета си, ако прокуратурата му го поиска.

"Винаги съм на разположение на закона, имам намерение при постъпване на искане от прокуратурата, да се откажа от имунитета си. Едно от нещата, в което хората трябва да са убедени е върховенството на закона и факта, че всеки подлежи на наказателно преследване, ако се докажат престъпления", заяви той на пресконференция днес.

"Специално обсъдихме създаването на антимонополен законодателен пакет, който да създаде условия за честна конкуренция. В парламентарната група формираме работна група, която да прегледа законите и да предложи промени, с които да се премахнат лобистките и монополните текстове", съобщи още Станишев.

Лидерът на БСП коментира и днешното съобщение на прокуратурата, според което за записите в Банкя данни за престъпление има единствено за този, направил записите. "Малко съм изненадан. Незаконен е начинът, по който е извършен записът, но по мнението на нашите юристи в самия разговор се съдържат данни за престъпление, за търговия с влияние и за възпрепятстване на правосъдие", заяви Станишев.

Сектор "сигурност" се нуждае от цялостна реформа, убеден е червеният лидер.

"Неслучайно вицепремиерът е министър на правосъдието и очаквам и от нея да се подготви по-цялостна реформа", каза още той. Смятам, че парламентарната група на Коалиция за България трябва отново да инициира въвеждането на мораториум върху строителството в държавните имоти по Черноморското крайбрежие", отбеляза председателят на парламентарната група на левицата.

Станишев обяви, че е разочарован от поведенията на депутатите в Европейския парламент, избрани с листата на ГЕРБ и критикува Моника Панайотова, която е заявила в ЕП, че социалистите в България са подкрепени от националистите за съставянето на правителство. "Единственото правителство в историята на България, което е имало подкрепата на Атака е правителството на Бойко Борисов. Това правителство беше две години и половина на власт с тази подкрепа, Волен Сидеров не подкрепи правителството на Пламен Орешарски", подчерта председателят на БСП.

"Моята партия с партия Атака не може да прави коалиция, казал съм го през 2005 година. Идейно и в много отношение и политически сме несъвместими, но недейте да очаквате Сидеров да изпълнява плана на Бойко Борисов, Сидеров не желае нови парламентарни избори и отстоява тази своя позиция", каза още той.