Американците си искат Биг Брадър

Свят

11-06-2013, 10:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не възразяват да бъдат шпионирани

Мнозинството граждани на САЩ не възразяват спецслужбите да събират конфиденциална информация с цел предотвратяване опасност от тероризъм.

Това сочат резултатите от допитване, проведено съвместно от изследователския център Pew Research Center и в. "Вашингтон поуст". Проучването е проведено в периода 7-9 юни, като в са били анкетирани над 1000 души.

62% от анкетираните са изказали увереност, че правителството на САЩ трябва да се занимава с разследването на възможни терористични заплахи, дори ако цената на това е вмешателство в личния живот на гражданите.

56% са окачествили като "приемливи" действията на специалните служби, за които наскоро стана ясно, че следят ползвателите по интернет, както и че са подслушвали телефоните на журналисти от водещи информационни агенции.

Миналата седмица в. "Вашингтон Поуст" публикува данни, че Агенцията по национална безопасност (АНБ) и Федералното бюро за разследване (ФБР) разполагат с пряк достъп до централните сървъри на 9 от водещите интернет компании.

По този начин службите извличат необходимата им информация за интернет ползвателите и техните контакти. В програмата участват интернет гиганти като Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple.

Съоснователят на Google Лари Пейдж и основателят на Facebook Марк Зукърбърг обаче категорично отрекоха информацията, заявявайки, че техните компании никога не са сътрудничели на службите.