Проектът АЕЦ „Белене” остава замразен

Най-доброто от печата

11-06-2013, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма политическо решение за рестартиране на проекта

Проектът за АЕЦ „Белене” остава замразен. „На този етап той няма развитие”, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред бТВ. По думите му има чуждестранни инвеститори, но към момента няма политическо решение за рестартиране на проекта.

„Всичко по този въпрос ще се реши в съда”, допълни Стойнев. Той увери още, че цената на тока със сигурност няма да бъде увеличена до 1 юли.

"България се ползва като транзитна държава на енергия, без самата тя да печели от това. Така енергетиката ни де факто не работи, загубили сме 1 милиард и половина само за година, защото не сме конкурентоспособни”, обясни министърът.

Той подчерта, че ако можем да изнасяме електроенергия, то това ще бъде от голяма полза за всички, а и цените за потребление ще паднат.

"Най-важно е да се задържи цената на тока към момента, увеличение е немислимо, българският народ не може да го понесе”, каза още министърът.

Според Стойнев новият състав на ДКЕВР трябва да се заеме с таксата по износа. Договорите с производителите на електроенергия трябва да се преразгледат, категоричен е Стойнев.

„Цените са прекалено високи и всички производители трябва да седнат на една маса и да се преговаря”, уточни той.