Общуваме с Господ чрез интернет

Най-доброто от печата

10-06-2013, 06:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Стари духовници изслушвали хората по телефона

Новата практика свещеници да изповядват своите миряни чрез интернет набира скорост.

Един от духовниците, които се е възползвал от новите технологии е отец Евгений от Сливен. Той разказа пред екип на БНТ, че в това няма нищо странно и иновативно. Ако миряните са далеч от родината, за споделяне използването на интернет или телефон улеснява връзката между човека и духовника.

„Методът не е иновативен. По-скоро самата нужда го налага. В миналото стари духовници преди още да е съществувал интернет са допускали изповед, разбира се по снизхождение, и по телефона", обясни отец Евгений пред екипа на БНТ. 

Според сливенските свещеници това е масова практика. Почти всеки духовник има профил в социалните мрежи, където поддържа връзка с миряните. По думите им така православната църква се доближава още повече до хората.

Отец Йоан от Сливен пръв заговори за изповедта по интернет. Според него като изповед може да се разбира и споделянето на чувства, емоции и преживявания. По думите му обаче истинската изповед става в храма.

"Това можем да кажем, че не е някаква нова практика. Ние днес не трябва да се стремим да създаваме някаква нова виртуална църква. Църквата е реална, в реално време, и всички неща трябва да се случват вътре в храма", казва отец Йоан.