31 болници мамят здравната каса

Най-доброто от печата

10-06-2013, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Глоби най-малко за 118 400 лева искат да наложат инспекторите

Тридесет и една болници са мамили здравната каса с нереални вписвания на дейности и пациенти в медицинската си и финансова документация.

Това показва проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в 52 лечебни заведения на територията на 16 области през октомври, ноември и декември м.г.

Резултатите от нея са представени на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков през март т.г. Заради откритите нарушения инспекторите предлагат на прегрешилите болници да се наложат санкции минимум за 118 400 лв.

Нарушенията са за:

- отсъстващи пациенти

- грешно попълнени епикризи

- липсващи документи

- лекари в почивка или без специалност, които оперират.
Къде е лекарят?
Най-често срещаното несъответствие - в 67 на сто от проверените болници, са нереално попълнени епикризи. Така например в рубриката "лекуващ лекар" контрольорите са хванали, че е посочено име на доктор, който по същото време не е бил на работа, нито фигурира в списъка на трудилите се извънредно или просто е в отпуск.

Това се отнася за болниците в Габрово, Трявна, Добрич, Русе, за онкологичния център пак в Русе, за специализираната "Амброаз Паре" в Сливен, "Св. Петка Българска" в Нова Загора, "Св. Георги" в Пловдив, "Ескулап" и "Св. Екатерина" в Пазарджик, "Еврохоспитал Пловдив", специализираната болница за рехабилитация по вътрешни болести в Мездра.

В други 13 болници пък не е отбелязано по коя пътека е лекуван болният, а в още пет - каква е била терапевтичната схема на лечение.

17,3 % от нарушенията се дължат на лечения или операции, извършени от лекар без специалност. Такива случаи са установени в болницата в Самоков, в столичната Александровска, плевенската "Георги Странски", пловдивската "Св. Георги", в "Еврохоспитал Пловдив", "Д-р Никола Василев" в Кюстендил, многопрофилната в Пловдив.

В 15 процента от проверените лечебни заведения няма доказателства, че медикаменти, давани на пациентите, са отпуснати от болничната аптека. Т.е. има съмнение, че болните са карани да си ги купуват, което е абсурдно.

Всяко четвърто хванато нарушение е за неправомерно искане за плащане на потребителска такса от пациента, който е бил освободен от нея, или е принуждаван да извършва доплащания за дейности, които покрива НЗОК.

Последното е установено в 9 болници. Така например в многопрофилната болница "Силистра" пациенти е трябвало да извадят пари от джоба си, за да си купят контрастно вещество за образно изследване, което е трябвало да покрие лечебното заведение.

Същото е засечено в онкодиспансера в Русе, в болницата в Габрово, Самоков, пловдивската "Св. Георги". А в тази в Тутракан четирима здравноосигурени са платили венозната си упойка за извършването на основна диагностична ендоскопска процедура, а други двама - контрастното си вещество (все ангажимент на съответната болница). Неправомерно са плащани такси за повече от пролежаните дни от пациенти в хасковската болница и в Александровска.
142 "мними" пациенти
В близо половината проверени заведения са установени общо 142 случаи на приети болни, за които обаче не е имало основания за хоспитализация. Съответно НЗОК няма да плати за лечението на тези българи.

Така например настанявани са болни, които са нямали описания "тежък неврологичен дефицит" нито в първите часове от лечението си, нито по време на целия престой. При други 4-ма пациенти, настанявани по клинична пътека №184, при която задължителното условие е придружаващо заболяване "диабет", се е оказало, че нямат захарна болест (това се е случило в Самоков). При трети, приети заради пневмония, се открива, че тя не е като описаната двустранна.

При пациент в Пазарджик направената ехография на бъбреците и пикочния мехур, отчетена по клиничната пътека, не е била отразена в журнала по хронология с имена и диагноза. А апаратната дата на снимката от ехографията не отговаря на датата от документа с резултата от изследването.

По време на проверката в търговищката болница един от приетите пациенти в очното отделение така и не бил открит. Той не се появил и до края на инспекцията. На други трима липсващи болни пък се натъкнали инспекторите в нервното отделение.

А във всяка девета проверена болница било открито, че в историите на заболяванията не са приложени снимки или документи от извършени изследвания.
Глоби най-малко за 118 400 лева
да бъдат наложени на проверените и хванати в нарушение болници, настояват инспекторите на здравната каса. Контрольорите искат още лечебни заведения да върнат неоснователно получени суми за лечение на стойност 32 333 лв. В тази графа попадат болници, примерно многопрофилната в Пловдив, която ще трябва да върне 11 060 лв.