Депутатите ще правят оценка на всеки закон

Най-доброто от печата

09-06-2013, 07:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За работа с граждани и организации ще бъде създадена специална парламентарна комисия

Депутатите ще бъдат задължени да правят оценка за бъдещите ефекти от всеки законопроект, преди да го приемат. Изискването е записано в правилника за работа на парламента, чието одобряване в пленарна зала ще продължи и през другата седмица. 
Въпреки че и в момента в Закона за нормативните актове е записано, че при внасяне на проектозакон към мотивите трябва да се даде и прогноза за "очакваните резултати от прилагането му, включително и финансовите", досега оценка за въздействието на практика не се правеше. Отделни министерства само даваха финансова обосновка на проекта, като изчисляваха колко ще струва той на бюджета. Още в миналия парламент лидерът на ДПС Лютви Местан лансира идеята, че всеки законопроект трябва да се приема след подобна цялостна прогноза. 

Според приетия член 69 от правилника на новото Народно събрание "оценка за очакваните последици от прилагането на бъдещия закон, включително и финансовите" ще трябва да се съдържа в доклада на водещата парламентарна комисия, която одобрява проекта. Ако вносител на предложението за бъдещ закон е Министерският съвет, то оценката най-вероятно ще се изисква от ресорното ведомство, заедно с финансовия анализ. Ако законопроектът обаче е предложен от депутат или група народни представители, то прогнозата най-вероятно ще трябва да се прави в парламента. 
"Едва ли всеки депутат ще може да направи подобна оценка. По-скоро с нея трябва да бъдат натоварени експертите към водещата парламентарна комисия, макар че подобна оценка за бъдещото въздействие се прави много трудно", коментираха пред "Труд" няколко народни избраници ветерани. Други предположиха, че ще могат да търсят помощта на частни експерти. Трети пък дори не бяха разбрали, че има такива изисквания към законопроектите. Докладът на водещата комисия по даден законопроект, както и досега, ще трябва да съдържа и резюме на постъпилите предложения от заинтересовани организации и граждани. 
Неправителственият сектор ще може да дава предложения по бъдещи решения на парламента. За работа с граждани и организации ще бъде създадена специална парламентарна комисия