Дунав мост 2 - връзка между Пекин и Лондон

Региони

08-06-2013, 10:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дунав мост 2 е липсващата част от паневропейския транспортен коридор №4

Дунав мост 2 е липсващата част от паневропейския транспортен коридор №4, която на 14 юни ще свърже пътната и жп мрежата от Нюрнберг и Дрезден през Виена, Прага, Братислава и Будапеща до София, Солун и Истанбул.

Дотогава се очаква да бъде изпълнен грандиозният проект на Китай и Турция за скоростен влак през цяла Азия до Истанбул и Одрин. Скоростните влакове между двата континента ще минават през жп тунел под Босфора, който се строи в момента. Връзката им с коридор №4 ще стане възможна, след като България изпълни реконструкцията на жп линията Пловдив - Свиленград, която се довършва.

Другият задължителен проект е за реконструкция на жп линията София - Видин, който е предвиден за следващия програмен период и трябва да бъде изпълнен до 2020 г. Така влаковете ще достигат до Видин и през моста ще продължават към сърцето на Европа.

С това България ще се превърне в първата европейска страна, през която ще минават товарите от Азия за Северна и Централна Европа по най-евтиния железен път, за доставката им до европейските пазари.