Гимназистка пенсионира антибиотиците

Най-доброто от печата

08-06-2013, 06:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Медикаменти щадят организма, но избиват бактериите

Десетокласничка от Немската гимназия в София е разработила проект за изготвяне на лекарства, които в бъдеще могат изцяло да заменят антибиотиците при лечението на пациенти.

Чрез формулите, които създава, Екатерина Латинова печели първо място в националния конкурс “Млади таланти 2013 година”. Надпреварата подкрепя млади хора с новаторско мислене.

С проекта на момичето могат да бъдат разработени лекарства, които да убиват бактериите и гъбичките - виновници за почти всички вируси и щамове на грипа. Най-хубавото е, че новите илачи няма да увреждат клетките в човешкия организъм, както се случва при антибиотиците.

С Екатерина вече работи цял научен екип от Националния център по заразни и паразитни болести. Заради интересите, които има, преди година тя попадна за първи път в клиниката. Тогава присъства на защита на дисертация на жената, която впоследствие стана научен ръководител на момичето в работата й.

Младото момиче все още не е решило дали да патентова откритието си, но въпреки това планира да участва с проекта си в най-престижния научен конкурс в света в Прага. После смята да продължи образованието си в Германия и да стане лекар.