Половин милион били допечатаните бюлетини

Най-доброто от печата

08-06-2013, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-много предвидени за Благоевград, Кърджали, Варна и Бургас

Намерените бюлетини в печатницата „Мултипринт” в Костинброд са общо 480 000, съобщиха вчера тримата наблюдаващи прокурори по делото от СГП Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев. Допълнителните бюлетини бяха открити при спецоперация на ДАНС и прокуратурата два дни преди предсрочните избори на 12 май, когато по закон всички изборни книжа вече трябваше да са пристигнали по градовете. Проверката на държавните обвинители показала, че 170 000 от тях дори са били нарязани, сгънати и готови да заминат за градовете.

 

„Останалите са били на листа, но съвсем малко време е необходимо, за да бъдат нарязани и сгънати”, обясни прокурор Тойчев. Все още не е ясно обаче каква част от откритите бюлетини са били годни за гласуване и колко са брак. Това ще бъде изяснено до две седмици, когато се очаква да приключи и огледът на експертите. На палетата и кашоните има надписи, както  

за всички избирателни райони в страната  така и за чужбина. За Благоевград, Кърджали, Варна и Бургас и чужбина са приготвени даже повече, отколкото са заявени в поръчката към печатницата. За предсрочния парламентарен вот на 12 май държавата е поръчала на „Мултипринт” да отпечата 8 343 000 бюлетини. В това количество са включени и 10% резерви. Цялата поръчка е била изнесена от печатницата на 8 май, което означава, че тези 480 000 бюлетини са допълнителни и изобщо не влизат в поръчката.

 

„Ако плащате 8 343 000 бюлетини, смятате ли, че трябва да поръчате още 480 000, и кой е този, който ще ги плати?”, каза зам. градският прокурор Роман Василев.

 

Назначена е и компютърно-техническа експертиза на хардуера на машината, която трябва да докаже, колко точно бюлетини е отпечатала машината, съобщиха още наблюдаващите прокурори. Роман Василев обясни, че технологичният брак или т.нар. макалатура е от 0,5% до 2 %. Върху нито една от бюлетините няма знак за гласуване за дадена партия. Василев отново заяви, че след избухването на скандала в деня за размисъл прокуратурата не е можело да установи къде са щели да бъдат транспортирани допълнителните бюлетини.  Досъдебното производство все още се води срещу неизвестен извършител. 

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, това ще се промени веднага. Към момента разследването е за изборни престъпления  и за длъжностни престъпления на лица от администрацията на правителството. Разпитани са десетки хора, сред които и Росен Желязков, който беше главен секретар на Министерски съвет. Обяснения е дал и собственикът на печатницата „Мултипринт” - общинският съветник от ГЕРБ Йордан Бончев. Разпитите на всички тях обаче са следствена тайна и прокуратурата отказа да ги оповести.

 

Всичките 480 000 бюлетини в момента се съхраняват в помещение на специализираната прокуратура. Пазят ги жандармеристи с автоматично оръжие. Нарязаните и сгънати бюлетини са поставени в кашони, а останалите са в палети, обозначени с бележки за кой град са предназначени. Технологичният брак също е отбелязан с надписи. Според договора за обществената поръчка печатницата е била пазена от полицията до отпечатването и транспортирането на заявените бюлетини. В деня на спецакцията обаче помещенията са били отключени и дори без патрон на вратите.