Борисов не е летял само на изтребител през мандата си

Най-доброто от печата

08-06-2013, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 1.6 млн. лв. са стрували полети на кабинета на ГЕРБ с „Авиоотряд 28“ за последните две години

Само на изтребител не е летял по време на своя мандат бившият премиер Бойко Борисов. За близо четири години той се е качил на всички видове самолети, с които разполага българската бойна авиация - "Спартан", "Ан-30" и "Пилатус", както и на хеликоптерите "Кугър". Това е струвало на ВВС 812 325 лв. Други 1.65 млн. лв. пък са били изразходвани от кабинета "Борисов" за полети със самолети и хеликоптери на правителствения "Авиоотряд 28", се разбира от отговорите на премиера Пламен Орешарски и военния министър Ангел Найденов по време на първия парламентарен контрол на 42-рото НС.

От предоставената справка става ясно, че с приближаване на края на мандата постепенно се увеличава броят на полетите на Борисов. Засега обаче е трудно да се прецени дали те са били повече или по-малко от тези на предшествениците му, тъй като няма база за сравнение. Според данните на Орешарски в периода август 2009 г. - март 2013 г. са извършени 309 полета с машини на авиоотряда. Това е струвало близо 3 млн. лв., но данните не са разпределени по заявители. Затова Орешарски е наредил проверка на Инспектората към МС, която ще приключи на 28 юни. Той изнесе конкретни данни само за периода 1 март 2011 г. до 31 май 2013 г., когато МС е заплатил за полети с авиоотряда 1 653 699 лв.

Правителствените полети привлякоха вниманието, след като миналото лято стана ясно, че отборът, в която играе бившият премиер, е ползвал услугите на "Авиоотряд 28". По-късно се разбра, че кабинетът е използвал и военни хеликоптери и самолети за различни свои пътувания. За периода от 1 юли 2009 г. до 31 декември 2012 г. са изпълнени 67 задачи с военна летателна техника за нуждите на Министерския съвет, външното министерство и МВР, излиза от справката на министър Найденов. Посочената сума е 812 325 лв. От нея не се разбира дали сумата е възстановена на МО. По неофициална информация парите не са били върнати на ведомството.

------ЗАКАНА---

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще съди шефа на "Атака" Волен Сидеров за клевета. Причината са обвиненията на Сидеров за неправомерно използване на държавните самолети за износ на валута.