Възможно е да актуализираме финансово-икономическия анализ за АЕЦ "Белене"

Днес икономическият министър се срещна с зам-енергийният министър на Руската федерация

"Всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство." Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с руския заместник министър на енергетиката Анатолий Яновский, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.
На срещата българската и руската страна са се съгласили, че трябва да бъде спазван предварително утвърденият график за реализацията на газопровода "Южен поток".
По време на разговорите стана ясно, че около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството на газопровода, вече са свършени. – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности.

Яновский изрази признателността на Русия към България затова, че е една от първите държави, обявили „Южен поток“ за проект с национално значение.
От своя страна министър Стойнев заяви: "Южен поток“ е проект от изключително важно икономическо, регионално и енергийно значение“. Той подчерта, че  нашата страна трябва да се съобрази както с българското, така и с европейското законодателство при изграждането на газопровода. В противен случай България е заплашена от санкции от ЕК.

Темата за АЕЦ Белене също бе обсъдена на срещата между руския енергиен зам.-министър и българският министър на икономиката.

По думите на министър Стойнев, въпреки нелеката финансова ситуация в страната, е възможно да актуализираме финансово-икономическия анализ на проекта.
Драгомир Стойнев получи уверенията на руската страна за готовността й да продължи дискусиите по АЕЦ „Белене“ с българските партньори.

Министър Стойнев подчерта, че всеки съвместен енергиен проект трябва да бъде разглеждан поотделно и да не се допуска мнението по един от тях да влияе върху друг.