Борисов: Ердоган да се поучи от мен, да подаде оставка

Антиправителствените протести в Турция продължават вече втора седмица

Бившият български премиер Бойко Борисов даде съвет на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган как да се справи с продължаващите вече втора седмица кървави антиправителствени протести.

"Ердоган би трябвало да се поучи от мен. Когато хората имат различно мнение, подават оставка, отиваш на избори и хората те избират като първа политическа сила,” заяви Борисов, който подаде оставката на своя кабинет на 20 февруари под натиска на мащабни протести срещу монополите.

Гражданското недоволство в Турция избухна заради плановетв на турските власти да застроят парк „Гези” в Истанбул. То не стихна въпреки сблъсъците с полицията и обясненията на правителството, че  вместо изкоренените от парка до площад Таксим дървета, ще бъдат засадени нови, но на друго място. Напротив протестите се насочиха срещу цялостната правителствена политика и обхванаха и други големи турски градове.
Мнозина международни наблюдатели определиха протестите в Турция като опит на гражданите й да се противопоставят на ислямизацията на страната, подкрепяна от управлението на Ердоган и, да запазят светският характер на държавата.

За потушаването на демонстрациите не помагнаха и опитите на турският премиер Реджеп Таийп Ердоган да внуши, че зад тях стоят терористи.

Засега, обаче, не изглежда Ердоган да има намерение, да се вслуша в съвета на бившия си клега Борисов. Правителството обяви, че няма да се откаже от плановете за застрояване на парка Гези. Освен това от управляващата "Партия на справедливостта и развитието" твърдят, че хората, които ги подкрепят са много повече от тези, които протестират срещу тях. Те се позовавт на факта, че на миналите парламентарни избори партията на Ердоган получи подкрепата на близо 50% от гласоподавателите.