Наводненията ни застигнат на 14 юни

Прогнозите са положението да бъде по-добро и по-спокойно, заяви Кристалина Гергиева

Положението след наводненията в Централна Европа все още е сериозно. Това каза във Варна комисар Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Еврокомисарят добави, че преди час е имала връзка с кризисния център, за да научи какво се е случило днес и какво да се очаква в следващите дни. "Днес би трябвало да е пиковият ден за Братислава.

Очаква се наводненията да стигнат Будапеща около 10 юни и след това високите води да са в района на България, Румъния и Сърбия - това се очаква да се случи около 14 юни", каза още еврокомисарят.

Според очакванията на Министерството на  околната среда и водите (МОСВ) вълната от наводнения, отнела живота на 15 души и причинила множество щети в държавите от Централна Европа, трябваше да достигне страната ни днес.

Еврокомисар Гергиева успокои, че въпреки че се очаква проливните дъждове да застигнат и България, прогнозите са положението да бъде по-добро и по-спокойно, отколкото е било в предишните дни.