Кога козметиката е опасна

Пловдив Лайф

07-06-2013, 12:28

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Повече за гримовете и техния срок на годност

Как да определим дали една козметика е негодна и дори опасна?

Основен критерий е срокът на годност. След като той изтече, продуктът може да нанесе сериозна вреда не само на красотата, а и на здравето. Повечето дами обаче не обръщат внимание на този факт. Ето още малко информация.

Спиралата

Тя може да се използва най-много 2-4 месеца след нейното отваряне. Ако искаме да удължим нейната годност, независимо какво е изписано на опаковката, трябва да я съхраняваме на тъмно, прохладно и сухо място. Ако спиралата вече е негодна, тя става по-лепкава и трудно се нанася върху миглите.

Червилото

То може да се използва почти цяла година след неговото разпечатване. Ако червилото е развалено, се появява неприятна миризма и горчив вкус. То не покрива плътно устните и в него се образуват малки бучки.

Лакът за нокти

Той запазва своите качества в продължение на 4-8 месеца в зависимост от условията на съхранение. Ако не сте го отваряли, може да престои и 2 години.

Ако продуктът е развален, той става твърде гъст, не се нанася равномерно и дълго съхне. Лакът не трябва да се смята за негоден, ако е изсъхнал. В такъв случай просто трябва да се разреди със специална течност.

Моливите за очи и устни

Те могат да се съхраняват 3 години, ако са неразпечатани, но след тяхното отваряне трябва да се използват не повече от 6-12 месеца.

Ако моливът е развален, се появява специфична миризма и се променя конзистенцията му - той става чуплив.

Маслото за тяло

Срокът му на годност по правило е 4-12 месеца. Колкото повече натурални масла се съдържат в него, толкова по-бързо той се разваля. Ако маслото е развалено, се появява миризма на граниво.

Тониращият крем и течните червила

Срокът им на годност е 6-12 месеца след отварянето на опаковката. Ако са вече развалени, се появява неприятна миризма, нанасят се лошо върху кожата и образуват бучки.

Кремът за лице и тяло

Срок на годност – 2-6 месеца. Колкото повече синтетични вещества съдържа кремът, толкова по-дълго може да се съхранява.

Сухите сенки и компактната пудра

Срок на годност – 1/1,5 години след отварянето на опаковката.

Ако не са годни за употреба, те престават да бъдат леки и ронливи, трудно се нанасят върху кожата и още по-трудно се почистват.

 

Източник здраве.bg