Тройната коалиция си прави "Гестапо", скочи Бойко Борисов

ГДБОП мина към ДАНС, националната сигурност е застрашена и ще искаме вето, заяви той

Народното събрание прие вливането на ГДБОП в ДАНС, след като депутатите гласуваха това на второ четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за ДАНС.

Една от промените е, че всички служители на ДАНС ще минават на детектор на лъжата преди да започнат работа. Това предвиждат промените в закона за ДАНС, които депутатите въведоха.

Преминаването на ГДБОП към ДАНС бе гласувано без парламентарната група на ГЕРБ, която напусна пленарната зала след като разбра, че има кворум за започване работата на НС.

ГЕРБ ще иска вето върху закона, а 97 депутати ще изпратят до президента искане за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

"Ние сме изпратени от хората тук, ще участваме в комисии, работим, срещаме се с хора. И без това в залата нищо не правят. Няма да присъстваме в зала, защото тройната коалиция не се съобразява с нашия глас. А те казаха, че могат без нас. Те си направиха вчера правилник, включително с 4 гласа в комисията могат да взимат решение. Ние ще участваме в комисиите, защото там се правят законите, там се взимат решенията и ще знаем какво са планирали, за да можем от трибунката да информираме гражданите", коментира поведението на ГЕРБ Борисов.

Той е категоричен, че националната сигурност е застрашена. "Разбиват се цели структури, назначават се роднини, тече поголовна чистка. И то на хора, които са работили не само за националната сигурност, а и за доказване на финансовите престъпления", допълни Бойко Борисов.

Той обвини в некомпетентност външния министър Вигенин, който за два дни "се обърка тежко, само се оправдава, защото те са некомпетентни хора - и за Хизбулла, и за всичко останало".

"Искат да създадат един тип "Гестапо" и да почнат да нападат кметове на ГЕРБ и всички останали", каза още Борисов.

Приемането на промените в Закона за ДАНС е против националната сигурност, заяви и вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов.