Гришо "DYNAMITROV" разпуска от тениса с... футбол

Булевард

07-06-2013, 09:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първата българска ракета има любима фланелка с №11 и с нея вкарва голове

През последните 12 месеца Григор Димитров реализира бленувания от всеки тенисист "Голям пробив". Безспорният талант, дебютът сред 30-те най-добри в света, невъзможните удари, които често оглавяват класациите за най-атрактивни изпълнения, и триумфът над световния №1 Новак Джокович. Те вкараха Димитров в анализите на всеки специалист преди важен турнир. И дискусиите около новото поколение тенисисти започват с Григор. Като всяка звезда, макар и новоизгряваща, българинът ревностно пази личния си живот... личен. Но именно случващото се "зад завесата" е най-интересното. И това най-добре го знае новата му любима - Мария Шарапова, която отдавна е свикнала с детайлите извън корта. Гришо остава потаен, когато темата не е тенис, особено за Маша. Но... "Труд" събра някои факти от личния дневник на звездата, които може би са минали под радара на феновете му.

 

1. Сълзите на младостта

През 2009-а професионалният тенис се отнесе студено към една от новите си рожби. Григор е на 17 години, през 2007-а е станал европейски шампион без загубен сет. Идва време за дебюта в турнир в София от категория "Чалънджър" - последното стъпало преди "Мастърс" сериите. Още на старта жребият го изправя срещу водача в схемата - Стив Дарси, който тогава е играч от топ 100. Въпреки това Димитров се опълчва на белгиеца и губи първия сет в тайбрек. Във втория вдъхновението на феновете от новия талант се превръща в униние, защото по-опитният Дарса затваря мача с 6:3. Съкрушеният Григор се прибира в съблекалнята и сълзите неволно потичат от очите му. Задълженията на всеки професионален тенисист диктуват - трябва да се яви на пресконференция. Димитров събира сили, загърбва болезненото поражение и застава пред медиите. Заради волята, която показа едва на 17 години, през последните месеци българинът говори пред журналистите за победите си над съперници като Томаш Бердих, Янко Типсаревич и Новак Джокович...

 

2. Формулата на Федерер

Заради претоварения график на мъжкия тенис Григор рядко намира време да се прибере в родния Хасково. Най-често домакинствата на България за световното отборно първенство при мъжете - купа "Дейвис", дават шанс на звездата да прекара едва-две нощи в собственото легло. Когато е в Хасково, Димитров често се готви по програмата "Роджър Федерер". Какво значи това? Великият швейцарец признава, че миксира тениса с тренировки по скуош, за да развива играта си. Същото прави и Григор, когато е в Хасково - един от центровете на бадминтона в България. Днес тенис анализаторите нерядко се дивят на нестандартните удари на Димитров. Може би точно коктейлът на Федерер "тенис-скуош" инжектира вдъхновението?

 

3. Мама по две

През април 2011-а майката на Григор Димитров - Мария, пристигна в Мюнхен специално за мача срещу Маркос Багдатис. А Григор спаси 2 мачбола и подари на нея и мъжкия ни тенис първи четвъртфинал на "Мастърс" турнир. Тогава фенове възкликнаха: "Мария е неговият талисман!" Ако това е така, значи Димитров е истински щастливец, защото разполага с два талисмана - майка му има близначка на име Стефания. Синът Александър също играе тенис, но е левичар.

 

4. С акули на море

В началото на 2012-а Димитров и Цветана Пиронкова бяха първите българи на световното за смесени отбори "Хопман къп" в Пърт (Австралия). Организаторите настаниха дуото ни в петзвездния хотел "Интерконтинентал" и в един от почивните дни по обяд лимузина закара Григор и Цвети до бляскавия плаж "Котслоу". През Втората световна война министър-председателят на Австралия живеел наблизо и всеки ден се топвал в океана точно на това място. Но тъкмо когато нашите се готвели да се гмурнат в кристалните води, на повърхността се появили няколко зловещи перки. Акулите обикаляли опасно близо до брега и спасителите моментално забранили къпането в океана.

 

5. Футбол вместо фейсбук

Във века на фейсбук и туитър има спортисти, които заливат феновете с ежеминутни информации за себе си. Снимат тренировките си, хвалят се с поредния бар, в който са били. Новата перла на "Барселона" Неймар е един от властелините в социалните мрежи с близо 40 милиона последователи в профилите му във фейсбук, туитър и инстаграм. Но не и Григор. Има профили във фейсбук и туитър, но в същото време не обича да прекарва времето си онлайн. Има екип, който се грижи пресконференциите и някои негови снимки да се качват в интернет. А Димитров влиза много рядко - за да благодари на феновете за подкрепата. В свободното си време предпочита да облече фланелката с №11 и надпис "DYNAMITROV" на гърба и да порита футбол.

 

6. Филми и Ютюб за релакс

Григор признава, че не тръгва никъде без компютъра, телефона и айпадa си. Лаптопът с лекота печели класацията за най-експлоатираната джаджа в ръцете на Гришо. Димитров предпочита да сваля напрежението като гледа някоя комедия. Или търси вдъхновение в клипче в Ютюб. Музикалните му предпочитания клонят към RnB и подобни парчета понякога звучат в слушалките му.

 

7. Говори само с треньора си

Григор Димитров притежава брутална дисциплина. Плановете за нови коли и дрешки оставя на другите. Преди мач талантът се изолира от всички около него с изключение на треньора си (сега до него е шведът Микаел Тилстрьом). Разрешени са само няколко думи за последни наставления и нищо повече. Остава минутка за върховна концентрация и е време за излизане на корта.

 

8. Любимият Мавриций

Безспорно любимото кътче за почивка на Григор е остров Мавриций. Тази дестинация присъства в календара за декември на Димитров година след година като мястото, където новият любимец на нацията успява да избяга за малко от тениса. Няма и езикова бариера, тъй като официалните езици там са френски и английски, а талантът ни се справя прекрасно и с двата.

 

9. Бие Джокович, но пада на "Труд Мастърс"

Григор Димитров постави на колене световния №1 Новак Джокович преди месец в Мадрид. Но попитайте го как дебютира на "Труд Мастърс"? През 2006-а на първия ВИП турнир 15-годишният Григорсе появи като партньор на легендата от САЩ '94 Ивайло Йорданов. Сори, Гришо! Още в първия мач загубихте. Но на "Труд Мастърс" лесни битки няма...