Рекордно малко бебета се раждат в България

Най-доброто от печата

07-06-2013, 06:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очакват ниско ниво през 2013-а

Българите се топят. Тенденцията за спад на раждаемостта у нас се затвърждава през последните години, което е причина лекарите да прогнозират рекордно малко бебета до края на тази година.

Това заяви заместник-директорът на АГ болница "Света София" д-р Валентина Григорова. Докато през 2008 г. новородените в здравното заведение са били 4204, а през 2012 г. - 3358. Към момента новородените за тази година са със 100 по-малко от същия период на миналата година.

В същото време недоносените бебета, родени през миналата година, са 6124, което е близо 10 на сто от всички новородени - 63 891. Почти 1800 от недоносените бебета са били с тегло под 1800 грама, като за такива бебета е наложително интензивно лечение.

Транспортирането на недоносените деца към неонатологично отделение е трудно и рисковано поради липса на напълно оборудван реанимобил. "Трябва да се решат и проблемите с недостатъчните кувьози за недоносени деца, да се приеме стандартът за неонатология, да се извършва задължително ехографско изследване за бъбречни заболявания на преждевременно родените деца и др.", категорична бе доц. Георгиева.

Немалък брой от недоносените деца, родени в страната, са с вродени аномалии, а в момента се разработва специална програма за организацията на транспорта на недоносени бебета.