Който иска да подслушва, ще си плаща

Промените в Закона за СРС минаха на първо четене

Временната правна комисия прие единодушно на първо четене предложения за промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). Това се случи с подкрепата на  седем депутати от Коалиция за България и ДПС.
Промените предвиждат Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да бъде извадена от МВР и да се преобразува като самостоятелна агенция към Министерски съвет. Новата структура ще се нарича Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Предвижда се тя да бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София.

Със законопроекта се предлага още възстановяването на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. В текстовете на законопроекта е записано, че Националното бюро ще се състои от петима членове, сред които председател и един заместник-председател. Те ще бъдат избирани от парламента. До 31 май всяка година  Националното бюро ще трябва да се отчита пред депутатите дейността си, състоянието на сектора и това доколко правото на гражданите да не бъдат подслушвани незаконно се спазва.

За първи път в Закона за специалните разузнавателни средства се предвижда контрол над бюджета за подслушване. Заявителите на СРС ще трябва да обезпечат финансово всеки отделен случай на прилагане на специална техника. Според вносителите на проекта  Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков, Христо Бисеров, Младен Червеняков, Атанас Мерджанов и Камен Костадинов, така отговорността за прилагането на специални разузнавателни средства и за тяхното ефективно прилагане, ще е ясна.