НС рови за изнесени милиарди с Авиоотряд 28

Най-доброто от печата

06-06-2013, 07:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Борисов и заместникът му прекарвали крупни суми в Ливан

„Съществуват сериозни данни, че военни и правителствени самолети са използвани от експремиера Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов за изнасяне в чужбина на огромни суми от престъпна дейност“, обяви пред „Монитор“ лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той подчерта, че тази информация ще бъде подробно проучена от създадената вчера анкетна комисия в НС за проверка на полетите с Авиоотряд 28 и военните въздухоплавателни средства при управлението на ГЕРБ. За неин шеф бе избран съпартиецът на Сидеров Венцислав Лаков.

 

Според неофициалните до момента данни милиарди в кеш били изнасяни от страната с „крилата на властта“ и внасяни в банкови сметки в Ливан. „Това са го правили Цветанов и Борисов и лично, и чрез техни подставени лица

– Пашата, Каратиста и други“, разказа Сидеров. Били използвани именно военните и правителствени самолети, защото те не подлежат на обичайния режим на контрол по границите и можело необезпокоявано да се осъществява схемата. „Новата комисия ще провери безкомпромисно всичко това“, зарече се Сидеров и допълни, че би могло да се търси и международна подкрепа от Интерпол например за разнищване на банковите сметки на Борисов и Цветанов.

 

Създадената вчера комисия ще проверява цял месец всички факти и обстоятелства около полетите. Лаков обяви, че ще поиска да се разкрият освен разходите за тях и списъкът с пасажерите. „Тогава ще стане ясно колко пари са прахосани за ненужни полети като този с Бистришките тигри, обслужвани от четири стюардеси“, обясни атакистът. Той подчерта, че самолетите и хеликоптерите през последните години са използвани като аеротаксита. И разказа, че преди година лично е станал свидетел как военен хеликоптер Ми-8 с бившия премиер на борда е кацнал в село, близо до Враца, за да може той да пререже лента на нова линия за преработка на отпадъци. Според Лаков един летателен час на този хеликоптер струва около 2000 долара. Депутатът допълни още, че с колегите му  ще проверят и продажбата на стария  правителствен самолет Ту-154, станал печално известен като „Куцото Ту“, който по думите му е даден на безценица на бизнесмена Веселин Марешки.

 

Според Лаков след проверката на полетите трябва да се предприемат и промени, като например Авиоотряд 28 да премине към МО, с което щяло да се пести от летищни такси.