Депутатските заплати във фризера за 6 месеца

Решението ще важи до 31 декември тази година

Депутатите замразиха заплатите си за шест месеца. 216 народни представители гласуваха "за", един депутат на БСП гласува против. Решението ще важи до 31 декември тази година.

Председателят на парламента Михаил Миков беше вносител на проекта за спирането на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители. Той го определи като "акт на солидарност".

Ефектът ще се разпростре и върху още 27 институции - президента, председателя на Министерски съвет, главния прокурор, председателя на Върховния съд и други съдилища, обясни Миков. "Предлагам срокът да бъде 6-месечен, защото в относително кратък период могат да се усетят действията на новото правителство. От първия ден се вижда, че те са насочени към подобряване на социалната обстановка в страната."

Депутатите взимат три средни заплати в обществения сектор, изчислени за последните три месеца.

В следващите шест месеца до края на годината ще могат да се видят действията на правителството за подобряване на икономическото положение на българите, коментира Миков.

Дебати по темата не се проведоха, но в спор влязоха ГЕРБ и "Атака" заради обвинението на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че депутатите на Сидеров не са гласували за замразяването на месечните възнаграждения. Атанасова помоли за повторно гласуване, в което Сидеров и "Атака" да се включат. Но националистите негодуваха срещу процедурата, предложена от Десислава Атанасова.