Орешарски изложи приоритетите си пред ЕС и НАТО

Това бе първата официална среща на българския министър-председател с държавниците от ЕС

Премиерът Пламен Орешарски представи структурата и приоритетите на кабинета в краткосрочен и в дългосрочен план пред посланиците на държавите членки на Европейския съюз и на НАТО.

Това бе първата официална среща на българския министър-председател с държавниците от ЕС.

Като най-голямо предизвикателство пред правителството през следващата поне една година Орешарски посочи възстановяването на нормалността и спечелването отново на инвестиционното доверие. Така трябва да бъде постигнат най-важният реален приоритет - икономическото възстановяване.

Той посочи, че от гледна точка на взаимоотношенията с партньорите двете приоритетни теми са правосъдието и вътрешният ред. Не по-малко важно е и ефективното използване на европейските средства.

Сред задачите на правителството в краткосрочен план Орешарски посочи и приемането на пакет от мерки в подкрепа на най-бедните български граждани и домакинства; увеличаване на обезщетенията за отглеждане на деца; разширяване на възможностите за временна заетост;  административните услуги да станат по-бързи и по-евтини; подобряване на събираемостта на приходите; по-голяма отчетност на правителството пред парламента; консултации по проекта на споразумение за партньорство с ЕС.

Премиерът подчерта също, че ще има пълна приемственост във външната политика на България, както и че всички големи енергийни проекти ще бъдат оценявани единствено според техния икономически ефект.