Надбавките за деца скачат на 60 лева

Най-доброто от печата

05-06-2013, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БСП предлага кабинетът да вдигне майчинските от 1 юли

Търсят се възможности за увеличаване на кръга от семействата, които получават детски помощи, както и размера на сумата. Това заяви вчера зам.-председателят на Коалиция за България Янаки Стоилов. Той представи част от мерките, които левицата ще отстоява в социалната сфера.

 

„Предлагаме промени в Закона за семейните помощи за деца, чрез които ще се постигне чувствително увеличаване на размера на тези помощи. Естествено, търсим и възможности и за увеличаване броя на семействата, които ще ги получават. Всичко това обаче ще стане от следващата година, защото трябва да се направят съответните разчети в бюджета”, обясни Стоилов.

 

Детските надбавки пък трябва да скочат от 35 на 50-60 лева.

 

„Може да предвидим някакъв процент или дял от минималната работна заплата – да речем една пета или една шеста. Това практически би означавало сумата за едно  дете да се увеличи двойно спрямо сегашната.

 

БСП предлага още правителството да потърси възможност за увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 240 на 310 лева от 1 юли.

 

„Би било хубаво, ако разчетите на финансовото министерство покажат, че това може да се реализира веднага, а не от началото на октомври, както предложихме на едно от последните заседания на временната правна комисия”, каза Стоилов.

 

Стана ясно още, че БСП подготвя и промени в Кодекса за социалното осигуряване, за да се осигури възможност за хората, на които не достигат 1-2 години трудов стаж или възраст, да се пенсионират предсрочно съразмерно на годините, през които са работили. В следващите дни социалистите ще подготвят и Закон за допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, за да се даде възможност на младежите, които завършват образованието си, да започнат веднага работа или допълнителна квалификация. Според Стоилов обаче трябва да има стимули за работодателите при наемането на тези млади хора – като поемане на част от средствата за тяхното осигуряване например. „Подготвяме и мерки в областта на селското стопанство. Обмисляме промени в Закона за арендата, за да се определи  минимално 

гарантиран  размер на рентата , която трябва да получават дребните и средните собственици на земя. Когато има големи арендатори, страните са в очевидно неравностойно положение, така че с подобни регулиращи мерки ние донякъде ще коригираме този проблем”, каза Янаки Стоилов.

 

Категорична позиция на БСП е да не се допуска увеличаването на цената на електроенергията за гражданите, а хората с ниски доходи да получат по-ефективно подпомагане.

 

„Нашата позиция е да се потърсят възможности чрез ребалансиране на енергийния сектор, намаляване на загубите и злоупотребите, да не се допуска увеличаване на цената на енергията”, заяви Стоилов. Той изрази надежда да се мине и към твърда такса за пренос на електроенергия и две тарифи за цените според потреблението на ток за бита.