7 мита за Алцхаймер

Животът

04-06-2013, 16:18

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В медицината остават много загадки за болестта, което създава предпоставки за много погрешни, но разпространени, схващания

Болестта на Алцхаймер и днес остава едно от най-страховитите заболявания на мозъка. Тя буквално ограбва паметта на хората парче по парче. За нея все още няма лечение нито медикаменти, които съществено да забавят развитието й. Медиите са пълни с истории за това какво причинява Болестта на Алцхаймер, какви са симптомите му, как можем да се предпазим. Но дали някъде, сред многото митове, може да намерим достатъчно верни и пълни данни за това каква е истината.

Мит 1: Известна загуба на паметта е нещо нормално

Наистина, много от нас откриват, че с възрастта паметта им се влошава и вече не е такава, каквато е била на младини. Но е важно да се направи разликата между влошена памет и истинска загуба на такава. Може да отнеме по-дълго време да си спомните къде сте сложили нещо или нечие име, но в крайна сметка сте способни да се сетите. Това не е загуба на памет, това е просто ефект от стареенето. Но кога трябва да се притеснявате? Когато започнат да се проявяват промени в мисленето. Ако забравяте важни неща като имената на близките си хора или, ако поради загубата на паметта не можете вече да правите определени неща, трябва да потърсите лекарска оценка.

Мит 2: Упражненията, диетата и менталните дейности предпазват от Алцхаймер

Въпреки многото истории в пресата, според които здравословният начин на живот ще ни помогне да се предпазим от Алцхаймер, научните доказателства не са категорични по въпроса.

Изследвания наистина са доказали, че спазването на здравословна диета, аеробните упражнения и поддържането на ума ангажиран с труд, дори игри и пъзели са свързани с по-ниска заболеваемост от Алцхаймер.

Изследванията също така предполагат, че същите тези промени на стила на живот могат да ограничат напредването на симптомите при хора, които вече са заболели. Но не е напълно ясно дали ефектът не е индивидуален. Има хора, които се хранят с нездравословни храни и не стават от дивана, които не заболяват от болестта, и вегани, които участват в маратон всяка година, и все пак са болни от Алцхаймер.

Още по-голям е въпросът за причинността и корелацията. Здравословният начин на живот и по-малката вероятност за развитие на болеста на Алцхаймер може и да са свързани (това е корелация), но не е ясно дали този начин на живот причинява тази връзка между тях (това е причинността).

Възможно е хората със здравословни битови навици да имат други отличителни характеристики, които да работят в тяхна полза. Накратко няма доказателство, че начинът на живот може да ви предпази от болестта на Алцхаймер.

И все пак няма лоша страна в това да се храните здравословно и да се поддържате физически и умствено активни. Дори и да не е доказано, че това ще ви спаси от Алцхаймер, със сигурност е добро за вас и за качеството ви на живот.

Мит 3: Само възрастни хора се разболяват от Алцхаймер

Истина е, че възрастта е най-големият рисков фактор за болестта на Алцхаймер – един на всеки осем души над 65-годишна възраст е болен. Но има такова нещо като Алцхаймер с ранно начало, при което болестта може да започне преди 65 години. По-рядко срещано е, приблизително само 5 до 10% от болните са развили болестта с ранно начало. Хората могат да се разболеят и на 20, въпреки, че е по-типично това да се случи през 40-те или 50-те им години. Болестта на Алцхаймер с ранно начало обаче в повечето случаи е свързана със силна генетична предразположеност.

Мит 4: Болестта на Алцхаймер се предава само по наследство

Наистина, има генни мутации, които се свързват с Алцхаймер. Но доста повече са случаите на заболяване от Алцхаймер, отколкото са хората с генетична предразположеност към него.

Например генът APOE - той има няколко разновидности, включително такава, която е свързана с повишен риск от развиване на Алцхаймер. Но не всички хора с тази разновидност на АРОЕ гена заболяват от тази болест, нито всички заболели от Алцхаймер имат тази разновидност на гена. И това е само един от няколкото гена, свързани с Алцхаймер. Така че, накратко казано, гените не са всичко.

Обикновено има силна семейна история на заболяването и хората през всяко поколение развиват Алцхаймер на една и съща възраст. Но като цяло генетиката не е особено голям рисков фактор.

Изследователите търсят още генетични доказателства. Междувременно запомнете, че няма ген, който да попречи на съдбата ви и че най-големият рисков фактор за Алцхаймер е възрастта.

Мит 5: Депресията причинява Алцхаймер

Депресията може да е ранен знак за заболяването, но не е доказано, че причинява Алцхаймер. Депресията е често срещано състояние. Тя засяга много хора, включително такива на възраст над 65 години. Но не всеки, който е депресиран, развива болестта на Алцхаймер. Точната връзка между двете заболявания не е ясна.

Вероятно има значение степента на депресия. Видът депресия, който предшества Алцхаймер е по-лек, докато хората с клинична депресия (без Алцхаймер) са доста по-тежко засегнати. Изключително рядко е да срещнете пациент с Алцхаймер, склонен към самоубийство.

Мит 6: Деменция = Алцхаймер

Деменцията е протективен термин, използван в медицината за да опише загубата на паметта, причинена от промени в мозъка. Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната форма на деменция, но не е единствената. Всички пациенти с Алцхаймер имат деменция, но не всички хора с деменция са болни от Алцхаймер. Има повече от 70 различни причини за деменцията, сред които удар, болестта на Паркинсон, болестта на Пик, Леви Боди деменция.

Мит 7: Има хранителни добавки, които предпазват мозъка от Алцхаймер

Няма доказателство, според което хранителните добавки да предпазват от Алцхаймер. Най-малкото витамините и минералите са дейно изследвани, но неизменно резултатите сочат, че полза от тях по отношение на Алцхаймер няма. Хранителните добавки, които са били тествани най-много са рибеното масло, гинко билобата и някои витамини във високи дози.

 

Източник здраве.bg