Оневиняват ЧЕЗ за смъртта на 10-годишния Ангел?

Общество

04-06-2013, 16:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ток погуби 10-годишно момче в училищен двор

Металната сграда на училището била под високо напрежение, тъй като дни преди случката деца запалили огън под електропроводите

"Много неприятно стечение на обстоятелствата е довело до трагичния инцидент с 10-годишното дете, което почина от ток в Копривлен, докосвайки се до оградата на училищния двор, където заедно със свои приятели са играели футбол".
Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. Веднага след инцидента от 20 май тя назначи проверка и се закани да глоби ЧЕЗ с 1 млн. лв., ако се докаже вината им. По думите и засега не може да се говори за виновно бездействие от страна на ЧЕЗ, като разследващите органи продължават своите действия.

Инцидентът стана на 19 май в двора на училището в хаджидимовското село Копривлен. Ден-два преди случката под електропроводите е запален огън от деца, довел до това, изолацията на проводника да се стопи. В последствие дете хвърля прът по висящите проводници и ги скъсва. Те падат върху металната ограда на училището, като я поставят под напрежение, което се оказва фатално за малкия Ангел.
Според доклада от проверката на случая, в седемдневен срок "ЧЕЗ България" трябва да монтира ново захранване до табло ниско напрежение на училището. Дружеството трябва и да изнесе на границата на имота табло ниско напрежение и средството за търговско измерване, да направи проверка на захранванията на лицензионната си територия на всички детски градини и училища, и да уведоми ДКЕВР в 10-дневен срок за предприетите мерки.