Станишев призова турските власти да сложат край на насилието

Президентът на ПЕС осъди насилието над протестиращите в страната

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев осъди прекомерната сила, използвана от държавните власти срещу протестиращите в Турция, съобщават от БСП.

ПЕС изразява дълбоката си солидарност с хилядите граждани на Истанбул, излезни на мирен протест срещу предприетите груби действия от правителство на Турция. 

Обезпокояващ факт е и засилената медийна цензура в страната - от блокирането на комуникациите до забраната за излъчване на информация за случилото се.

Станишев призова турското правителство да сложи край на насилието и вместо това да се вслуша в исканията на хората. Той добави, че "да бъдеш истински лидер на демократично правителство, се постига с приобщаващ и умерен подход и със сигурност не може да се постигне с риторика, подклаждаща омраза и разделение".

Сергей Станишев подчерта, че Турция, като страна в процес на присъединяване към ЕС и като страна пример за демокрация в целия регион, трябва да извърви пътя към нова конституция. Лидерът на ПЕС отбеляза, че новата конституция трябва да гарантира светското начало и отчетността на държавата в рамките на върховенството на закона. Също така: независимост на съдебната власт, защитата на индивидуалните и колективните права, включително правата на жените и на малцинствата.