Имаме "избор" - пада тока, вдига се парното

Общество

04-06-2013, 11:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Токът с малко, но нагоре

Цената на тока може да остане непокътната

Независимо от формулите, такава е връзката, предупреди шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова

Цената на електрическата енергия е по-висока отколкото трябва да бъде, но ако падне, трябва да се увеличи цената на парното. Независимо от формулите, такава е връзката.

Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова. Тя посочи, че формулите за изчисляване на цените се оформят от министерството.

За да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите трябва да се промени Законът за етажната собственост. Тези договори малко или повече отиват и към този закон, обясни шефката на ДКЕВР.

Тя заяви, че специално за топлофикациите дружеството се опитва да промени категорично модела на ценообразуване, защото се оказва, че по този начин, по който нещата са сега, не се отразява драстичното изменение на регулирания пазар.

"Това налага да се правят сметки за свободния пазар. Реално от 1 юни това, което е присъединено на средно напрежение, трябва да излезе на пазара. Търговците ще трябва да се конкурират с по-ниска енергия. Не виждам как крайните снабдители ще заплашат, образно казано, техния бизнес", каза още Харитонова.

Тя заяви още, че цената на фотоволтаиците ще продължи да пада, заради влизането на китайските панели в Европа. Фотоволтаниците ще бъдат намалени от 1 юли. Това ще се отнася за цените в следващия период.

Предложението на ЕСО е в няколко района да се дава възможност за изграждане на ВЕЦ-ове и биомаса, но за вятърни и слънчеви няма да има свободни мощности в цяла България, посочи Харитонова. "Възможността е за изграждане на ВЕЦ-ове и биомаса за малки мощности до 1 мегават." Харитонова допълни, че става дума за 10 мегавата общо за страната.

Във връзка със становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за дискриминация при производителите на топлинна енергия, тя отбеляза, че това касае наредбата за топлоснабдяване, която се издава от Министерството на икономиката и енергетиката.

"Всички говорим, че искаме пазар, свободен избор. Вярно е, че има някои услуги, които имат малко или повече монополен характер", каза Харитонова и призова въпросите за становището на КЗК да бъдат зададени към министерството.
Тя заяви, че Министерският съвет трябва да предостави много по-големи финансови и човешки ресурси, за да се привлекат добри експерти в ДКЕВР.

Напълно съм съгласна с критиките и бележките на Европейската комисия. Други регулатори имат много по-големи възможности, отколкото комисията. За да привлечеш добри експерти при наличието на енергийните дружества, при които заплатите са доста по-високи, трябва да предложиш нещо, каза Евгения Харитонова.