Шефът на НЗОК няма да продължи с новите управляващи

Аз съм от ГЕРБ, отсече д-р Пламен Цеков

Убеден съм, че със сегашното управление няма да продължим заедно. Аз съм политическо лице, аз съм член на ГЕРБ. Това каза пред Нова телевизия д-р Пламен Цеков - управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"НЗОК е независима институция, но тя работи в тясна връзка с Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването и парламента. Искам да проведа разговор с тези, които са заинтересовани, партиите, които искат да управляват и държат на сектора "Здравеопазване". Но искам да има последователно преливане, за да се запази стабилността на поста", каза още д-р Пламен Цеков.

От Българския лекарски съюз наскоро поискаха оставката на шефа на НЗОК.

"Противопоставих се това Българският лекарски съюз да влезе в оперативното управление на Националната здравноосигурителна каса. Мисля, че тук някъде тръгна проблемът", заяви Цеков. По думите на Цеков Лекарският съюз има сериозни вътрешни проблеми, които излизат наяве. Той подчерта, че преди няколко дни съюзът е бил осъден да плати 80 хил. лева глоба заради идеята за минимални цени на прегледите. Цеков е категоричен, че изпълнява своите задължения според закона.

"Чисто професионално аз не приемам упреците", обясни управителят на НЗОК. Той твърди, че контролните органи са проверили всичко в касата и проверката е показала, че всичко се случва така, както е предписано.

Желанието на Пламен Цеков е да се срещне с партиите, които държат на сектора здравеопазване, и смятат, че той трябва да е приоритет.

Лекарите се обърнаха към народните представители във връзка с гласуваната поправка в Наказателния кодекс. Тя инкриминира посегателството над медици и персонал, както и над учители. Но така формулирана според тях поправката не защитава всички лекари, специалисти по здравни грижи и др., които работят в лечебни заведения и дежурни кабинети извън центровете за спешна медицинска помощ.

Общопрактикуващите лекари и техните сътрудници осъществяват дейността си в амбулатории, разположени в отдалечени райони, а също и малки населени места, където съществуват предпоставки за насилие. Дори работещите в заведенията за болнична помощ не са напълно защитени от насилие.

За това медиците предложиха промяна в текста на законопроекта. Те настояват:

В Чл. 131 ал.2 след думите " ...Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност..." се добавя ".., медицински специалист и персонал в лечебно заведение за извънболнична, болнична помощ, дежурен кабинет и Центровете за спешна медицинска помощ, или учител в детска градина, основно, или средно училище..."

Чл. 131 ал.2 добива следния вид:

Чл. 131 ал.2 За причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност, медицински специалист и персонал в лечебно заведение за извънболнична, болнична помощ, дежурен кабинет, или учител в детска градина, основно, или средно училище при или по повод изпълнение на службата или функцията му наказанието е лишаване от свобода:

1. от пет до петнадесет години при тежка телесна повреда;

2. от три до десет години при средна телесна повреда;

3. от една до пет години при лека телесна повреда по чл.130, ал.1;

4. до три години при лека телесна повреда по чл.130, ал.2.

Надяваме се да приемете нашето предложение, което създава сигурност и е предпоставка за по-спокойна и безопасна среда за работа в лечебните заведения.