Осветяват безотчетните 2/3 върху депутатските заплати

Най-доброто от печата

04-06-2013, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Граждански огранизации вече ще могат да задават въпроси на министрите чрез парламентарния контрол

Всички доходи на депутатите излизат на светло с новия парламентарен правилник. С промените се предвижда депутатите да декларират на всеки 3 месеца за какво са изхарчили допълнителните 2/3 над заплатата си.

Въпреки че идват от бюджета, досега тези пари бяха безотчетни и никой не знаеше за какво се разходват. Осветляването им е по предложение на зам.-шефката на НС Мая Манолова.

Сумата е необлагаема и депутатите трябва да я използват за секретари и сътрудници, експертизи, офиси в избирателните си райони и други допълнителни разходи. Тя се дава на парламентарните групи, които я разпределят съобразно нуждите. Затова и депутатите сега ще отчитат пред групата за какво са изхарчили допълнителните си пари.

Народните представители обаче запазват всички свои досегашни привилегии. Те ще се возят гратис на градски и жп транспорт, като имат право на място в първа класа или спално такова. На година им се полагат по 40 двупосочни самолетни билета, за тези от отдалечените региони като Варна и Бургас, и по 12 двупосочни билета за всички останали. При пътуване с лични коли ще осребряват фактури за бензин.

Докато са в парламента, депутатите, които преди това са работили в държавни и общински учреждения или предприятия, ще ползват неплатен отпуск от там в рамките на мандата си. Новото е, че същото се разрешава и на народните представители, работили преди това в търговски дружества с повече от 50% държавно или общинско участие.

Всяка последна седмица от месеца депутатите ще работят с ден по-малко в пленарната зала, за да имат 5 дни за срещи в регионите - от петък до сряда включително. За първи път в правилника се записва, че в дните извън пленарни заседания те "провеждат срещи с избиратели".

Граждани ще питат министри чрез контрола 

Граждански огранизации вече ще могат да задават въпроси на министрите чрез парламентарния контрол. Те няма да правят това пряко, а чрез депутати, които обаче ще са длъжни да обявяват от името на коя организация поставят въпроса. Това са част от промените в парламентарния правилник.

С тях се регламентира и участието на граждани и организации в заседанията на постоянните комисии. Те ще могат да дават и писмени становища по законопроекти. Връща се и Съвета по законодателство към шефа на НС.

Комисиите ще могат да заседават и без кворум и при наличието на 1/3 от членовете им, предвиждат още промените. В предложението на БСП се предвижда да има 21 постоянни комисии. По искане на ДПС пък се създава мегакомисия за контрол над дейността на службите за сигурност, използването на СРС-та и достъпът до имейли.

На сайта на НС пък ще бъдат публикувани всички предложения на депутатите между първо и второ четене на законопроектите.

От 1 септември се въвежда блиц парламентарен контрол, в който министрите ще говорят по актуални теми по 1 час всяка сряда.