Проблемите на децата не са за спортното министерство

Общество

03-06-2013, 14:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

200 организации против преминаване на Държавната агенция за закрила на детето към ММС

С отворено писмо до правителството, парламента, омбудсмана, политически партии и медии близо 200 неправителствени организации се противопоставиха на предложението Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) да премине към Министерството на младежта и спорта (ММС).

Тази идея лансира Пламен Орешарски по време на гласуването на кабинета в Народното събрание.

Това действие противоречи на основната функция на Агенцията да контролира политиките за закрила на детето. Министерството на младежта и спорта представлява орган, който създава и прилага политики за осигуряване правата на детето, а Агенцията трябва да контролира този процес и така да гарантира спазването правата на детето в структурите на изпълнителната власт. Преминаването на Агенцията към ММС ще я постави в конфликт на интереси, тъй като тя ще е едновременно зависима от изпълнителна институция и отговорна за осъществяването координацията и контрола по осигуряването на детските права, се казва в съобщение до медиите.

ДАЗД е създадена през 2000 година с приемането на Закона за закрила на детето. Основната и цел е да преодолее разпокъсаността в грижите за децата, да обедини усилията и дейността на всички органи в системата за закрила и да запълни нуждата да се повиши капацитета на местните власти.

Според Закона на закрила на детето Агенцията следва да бъде нададминистративен орган, който ръководи, координира и контролира изпълнението на политиките по закрила на детето. Реално и сега тази дейност не може да бъде осъществявана от Агенцията, поради финансовата зависимост от Министерството на труда и социалната политика.

Неправителствените организации апелират да не се взимат бързи решения, които не влияят положително на ефективността на политиките за децата и семействата. Подготвяното преструктуриране не само ще рискува ефективната политика по закрила на децата в България, но и противоречи на редица стратегически документи и политиката на страната до момента. Реформиране на Агенцията трябва да има, като се осигури независимост на структурата, така че да контролира всички държавни, стопански и неправителствени субекти по правата на детето в България.