Не майчиния, проблем е незнанието на български език

Политика

03-06-2013, 14:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ВМРО готви протести ако изучаването на майчин език стане задължително

ВМРО подготвя протестни действия, ако продължат спекулациите, че изучаването на майчин език в училищата става задължително. Поводът за предупреждението е разпространената информация, че в учебната програма от 1-ви до 8-ми клас тихомълком се е промъкнал задължително избираем турски език.

Служебният министър на образованието проф. Николай Милошев отрича да има нещо общо с промяната и я обяснява с виждания в новото правителство. ВМРО призовава новата министърка на образованието да обясни има ли грешка, или наистина учебните програми са променени.

Ако не е налице грешка, очевидно става ясно, че БСП не са си взели поука от проваления мандат на Тройната коалиция. Социалистическата партия загуби именно защото допусна ДПС да феодализира по свой маниер определени сектори в управлението на страната. Ако случаят се повтаря, ВМРО ще бъде сред противниците на това управление.

Според ВМРО проблемът сред хората от малцинствата не е непознаването на майчиния им език, а това, че не владеят официалния език в страната - българския. Факт е, че много хора живеят в България, но изобщо не говорят, не пишат и не разбират български език. А само с грамотен български и след това с изучаване на други чужди езици, тези хора имат реален шанс за пълноценна реализация на пазара на труда в собствената си страна.

Новата политическа ситуация в страната извади на преден план опасенията, че ДПС ще се възползва да наложи отдавнашната си идея за задължително изучаване на турски език в смесените райони, смятат във ВМРО.