След дъжд качулка! След смъртта на Краси проверяват училищните съоръжения

Общество

03-06-2013, 11:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дете загина нелепо на футболно игрище навръх 1 юни

Кметът на Велико Търново разпореди проверка във всички учебни заведения

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов организира спешна работна среща с директорите на всички училища на територията на общината след трагичния инцидент в СОУ "Вела Благоева".

Кметът заяви, че според собственото му мнение, както и след консултации с юристи не може да се търси отговорност на директорите на училища за инциденти за нещо, което се е случило извън времето за провеждане на учебни занятия. В училищните дворове на практика постоянно има играещи деца и няма физическа възможност този процес да се контролира непрекъснато.

Не така мисли обаче покрусеният баща на малкия Красимир, който загина нелепо след като бе ударен от паянтова греда в училището.

"Ще търся отговорност от училището до дупка. Не може такава небрежност, всичко трябва да е обезопасено. Не ходи само моето дете там, много деца играят в двора ежедневно, утре ще загине някое друго", заяви Красимир Атанасов пред "24 часа".

Според Даниел Панов училищните дворове не са поддържани добре и не са достатъчно обезопасени. Необходимо е директорите да преценят в каква степен има опасност от инциденти и спешно да набележат и предприемат необходимите превантивни мерки.

Кметът заяви, че в двора на СОУ „Вела Благоева” вратата на площадката, където стана трагичният инцидент, е била демонтирана и изнесена извън терена. За съжаление впоследствие никой не е контролирал какво се е случило в дните след изнасянето на вратата.

"Има спортни съоръжения от стари и тежки тръби в много училищни дворове, които трябва внимателно да се проверят. Улуци, надвиснали керемиди, прозорци, стари съоръжения в училищата трябва да се прегледат внимателно и подробно и да се направят констативни протоколи", разпореди Панов.

На срещата някои от директорите на училища поставиха въпроси, свързани и с безопасността на подходите и достъпа до училищните сгради. Кметът обеща съдействие и съвместна работа със съответните институции.