От БСП предлагат референдум за пушенето на закрито

Допитването да се състои през май догодина, предложи Мартин Захариев

Каквото и да се реши в Народното събрание за тютюнопушенето на закрито, мир няма да има - недоволната страна ще излезе на протести. Това заяви депутатът от БСП Мартин Захариев пред bTV. Той предложи като вариант за край на спора - референдум през май догодина, когато са изборите за евродепутати.

Припомняме ви, че новата власт има намерение да отмени забраната за тютюнопушене на обществени места.

Бившата здравна министърка Десислава Атанасова и доц. Коста Костов - шеф на Белодробната клиника във ВМА подкрепиха тезата, че забраната трябва да остане в името на борбата за защита на общественото здраве. Според тях ограничаването на правата на пушачите е световна тенденция, която няма как да бъде пренебрегната.

"Здравните аргументи в полза на такава забрана са безспорни, дори няма да се занимавам с тях. Искам да ви дам няколко икономически аргумента - има спад при бизнеса от 4,7 на 4,6%, но за сметка на това броят на чуждите туристи се е увеличил с над 4% от началото на забраната. Това са 3 милиарда лева повече в хазната", заяви Костов и добави, че няма доказателства в ползва на тезата, че вентилационните системи на 100% прочистват въздуха в затворените помещения.

Представителят на ресторантьорите Емил Коларов пък заяви, че здравната теза е подкопана от факта, че хората не пушат само в заведенията, а и в дома си и навсякъде другаде. Съответно можели така или иначе да си докарат белодробни и други болести.

Коларов подчерта, че у нас има 32 000 заведения - "представете си колко хора работят там".