Доплащаме за доктор, но по тарифа

Най-доброто от печата

03-06-2013, 07:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Смятат по нова формула харчовете на лечебниците

Краят на плащането под масата може би скоро ще дойде. 
Здравният министър д-р Таня Андреева заяви, че трябва да се смени моделът за финансиране на системата, тъй като този не дава добри резултати. 
Пред Българския лекарски съюз тя съобщи, че ще запази избора на екип и лекар, за да имат докторите възможност за допълнителни доходи. "
Ако здравният министър намери начин реално да се остойностят и медицинските дейности и да влязат парите в системата, то със сигурност няма да се налага на пациентите да плащат под масата", коментираха експерти. Според тях обаче в момента услугите не се заплащат адекватно от здравната каса и това принуждава болниците да търсят различни трикове за пациентите, с които да покриват разходите си. 
Данни от последните проверки на лечебниците у нас показват, че все по-рафинирани стават начините за искане на пари под масата. По-често допълнителни пари искат в частните болници и по-точно в АГ сектора, показа проверка на "Стандарт" сред подадени сигнали от пациенти. Те вече се проверяват от инспектората на здравното ведомство. 200 лева е новата ВИП услуга "Асистирана акушерска помощ и психоподкрепа при раждане". 
Първата част от нея се полага на всяка жена с редовни здравни вноски и се плаща от касата. Затова за нея болниците нямат право да вземат пари допълнително. След като го правят, те са в нарушение. На практика излиза, че жените плащат 200 лв. за втората част на услугата или за да им държат ръката и да им дават кураж.
В някои болници пък вместо тази услуга на родилките се пробутва допълнителен пакет от услуги за 240 лв. В него обаче фигурират всички неща, които лекарите и сестрите трябва да извършат, за да има раждане. 
Това са разясняване на жената как ще роди, какви грижи да полага за бебето, вкарването й в родилна зала, обсъждане на най-подходящата упойка за нея. 
Друг трик за вземане на пари при раждане е по-високата тарифа за избор на екип. Това става чрез сключването на договор между лекар от ДКЦ и болница. 
Бъдещата майка си избира лекар, който да следи бременността й в извънболничната помощ. След това той я насочва за раждане в болницата, с която има договор за повишаване на квалификацията. Резултатът е, че докторът взема по-висок избор на екип - 1400 лв., тъй като в извънболничната помощ няма лимит за това. В болницата лимитът е 900 лв. 
След това фактурира част от парите на болницата. Освен рекета обаче в някои случаи тази практика крие риск за жените, тъй като по този начин се наблюдават и рискови бременности.
Некоректна е и практиката на някои болници да вземат предварително пари за бъдещето наблюдение на бременността. Обикновено това струва около 800 лв. Никой обаче не връща парите на жената, ако тя претърпи спонтанен аборт. 
Трета нова техника за искане на пари под масата е преглед при специалист преди хоспитализация. Тук тарифите варират според лекаря. С предстоящите промени в наредбата на здравното министерство тази техника ще се узакони напълно.
Продължава и рекетът с медицинските изделия. Тъй като здравната каса не покрива повечето медицински изделия, пациентите трябва да си ги плащат сами. 
Проблемът е, че те са много скъпи - цените стигат до десетки хиляди. За да се намалят цените им, държавата задължи болниците да правят търгове и да ги доставят на по-ниски цени на пациентите. За съжаление повечето клиники намериха вратичка да заобиколят закона. В него пише, че са длъжни да правят търг само ако работят с обществени средства. 
Тъй като са търговски дружества, болниците заявяват, че средствата са техни, въпреки че основният им приход е генериран от нашите вноски в касата. Така единичната цена за пациентите не е паднала. Поради тази причина другите най-скъпи за пациентите специалности са неврохирургията, кардиологията и ортопедията. 
Пари под масата пък почти не се искат в педиатрията, вътрешните болести и нефрологията, сочат още наблюденията на специалистите.