80 000 българи остават без работа в края на годината

Най-доброто от печата

03-06-2013, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нужни са 60 млн. лв., за да се осигури нова заетост на хората, чиито договори изтичат, изчисли социалният министър

Десетки хиляди българи ще останат без работа точно преди най-тежките за заетостта зимни месеци, а за осигуряване на нова субсидирана заетост не са оставени никакви буфери в бюджета. За това предупреди вчера социалният министър Хасан Адемов пред БНР.

Причината за заложената бомба със закъснител на пазара на труда е, че най-много договори за временна заетост са сключвани през втората половина на 2012 г. и в началото на тази, а продължителността им е между 6 и 12 месеца. "Само че оттук нататък пари за тези хора няма и няма как да бъдат наети", казва социалният министър Хасан Адемов.

Става въпрос за около 50 000 души, наети по различни схеми на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", както и по мерки, финансирани от държавния бюджет, които ще останат без работа през октомври, ноември и декември, съобщи пред "Сега" Адемов. Още най-малко 30 000 се очаква да останат без работа заради края на сезонната заетост. Това означава, че безработицата ще гони 14% при 11.2% към края на април.

"Към края на април са договорени 99% от бюджета по Националния план за действие по заетостта. Оставени са само около 11 млн. лв. за назначаване на работници за аварийни работи. Няма лошо, че са назначавани хора с осигуреното финансиране, но не са оставени никакви буфери за края на годината. А тази година не е като другите, не е отчетено, че приключва оперативната програма", обясни проблема Адемов. 

Тази година за Националния план за действие по заетостта бяха предвидени 73 млн. лв., колкото са от 2010 г. насам. Междувременно обаче нарасна минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове, както и възнагражденията на наетите в администрацията, което ограничи броя на наетите. Служебният кабинет осигури още около 30 млн. лв. за заетост чрез преструктуриране на разходите в бюджета.

"Основната роля на Националния план за действие по заетостта е да има балансиращи и стабилизиращи функции, а оперативната програма да бъде допълваща. И сега какво се оказва? Оказва се, че две трети от парите са договорени точно преди изборите, без да се замислим сериозно по въпроса какво ще се случи в края на годината, когато са тежките дни на пазара на труда", обяви министър Адемов пред БНР. По негови разчети, за да може да се осигури заетост за хората, чиито временни договори изтичат в края на годината, ще са необходими около 60 млн. лв. допълнително. "Докато възможностите са за не повече от 30 млн.лв., при това - с големи усилия", каза социалният министър.

Той обяви, че държавата има забавени плащания за около 5 месеца на работодателите по т.нар. стажантска програма, по която се назначават младежи до 29 г. без стаж по специалността си. На работодателите се плащат всички разходи за наетите за 6 месеца, а по нея бяха наети около 10 000 младежи. Служебният кабинет отчете 6.5 млн. лв. забавени плащания, но според Адемов става дума за 12 млн. лв., неизплатени на работодателите.
-------ОТЧЕТ
На фона на тежката зима, която очаква пазарът на труда у нас, в края на миналата седмица Комитетът за наблюдение на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" прие доклада й за 2012 г., според който това е била най-добрата година за усвояването на средства. Целият ресурс на програмата вече е програмиран и насочен към схеми, които са в процес на изпълнение. До края на м.г. са договорени над 30% от над 2 млрд. лв. бюджет. Плащанията надхвърлят 965 млн. лв. (40% от бюджета на програмата), а възстановените от ЕК средства - 27% от бюджета й. Според годишния доклад годината е била много успешна за схемите в подкрепа на пазара на труда, образованието и социалното включване. Над 76 500 безработни са били включени в заетост, от които около 50 хиляди души само през 2012 г. 62 хиляди безработни от общо над 96 500 души са приключили успешно обучение. От заетите курсове са завършили близо 58 000 души.