Малкия Маргин се връща в България чист пред закона

Най-доброто от печата

03-06-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прокуратурата е свалила обвинението срещу него и брат му, че са поръчали убийството на радиоводещия Боби Цанков.

Соченият за бос на мафията и бивш съдружник в групировката СИК Николай Маринов-Малкия Маргин вече е чист пред закона, научи "24 часа".

Наскоро прокуратурата е свалила обвинението срещу него и брат му, че са поръчали убийството на радиоводещия Боби Цанков.

Малкия Маргин вече липсва и в списъка на издирваните от Интерпол.
Доскоро той беше издирван в цял свят с червена бюлетина, както Братя Галеви и Христофорос Аманатидис-Таки.

Николай Маринов изчезна през януари 2010 г. след убийството на Боби Цанков в центъра на София. Оттогава е в неизвестност. Брат му Красимир Маринов-Големия Маргин бе арестуван за пореден път заради покушението. Прокуратурата повдигна обвинения на двамата, че са подбудили неизвестно лице да убие Цанков.

3 години по-късно няма напредък по разследването на този случай. Държавното обвинение не е открило и доказателства за вината на братя Маргини.

"Наказателното производство спрямо Николай и Красимир Маринови е прекратено", заявиха от Софийската градска прокуратура след запитване от "24 часа".

Срещу брат му Красимир Маринов-Големия Маргин остава едно работно обвинение като ръководител на група за разпространение на наркотици, уточняват от прокуратурата (за връзката му със Сако и свидетелите срещу тях - чети по-долу).

На 5 януари 2010 г. сутринта радиоводещият Боби Цанков е убит на бул. "Стамболийски"
в София. Два месеца преди това се оплаква в ГДБОП, че приближеният на Маргините Стефан Бонев-Сако го е заплашвал да не говори за босовете на организираната престъпност.

От прокуратурата същия ден съобщават, че Боби Цанков редовно е посещавал Съдебната палата, за да разказва за наркопазара в София.

Той щял да води и свидетел по делото срещу Маргините за подготовка на убийствата на контрабандиста Иван Тодоров-Доктора, ген. Любен Гоцев и бизнесмена Никола Дамянов. 
Тогава единственото засега съдебно дело срещу Маргините е на втора инстанция в Апелативния съд в София, след като напълно са оправдани от Градския.

В деня на убийството на Цанков прокуратурата разпорежда да се арестуват братя
Маргини.

Големият е задържан в дома си в "Бояна", а Малкия не е открит. Пуснат е за местно издирване, след това за национално, но го търсят без успех. Брат му Красимир е пуснат от ареста след 3 дни с подвигнато обвинение за подбудителство към убийство, което остава недоказано и вече е прекратено.

Едва през 2012 г. Николай Маринов-Малкия Маргин е пуснат за издирване в Интерпол. По това време става модерно знакови фигури от ъндърграунда да се търсят с червена бюлетина - Таки, току-що избягалите Братя Галеви, Йоско от Костинброд. Интерпол не успява да задържи Малкия Маргин, за когото дори адвокатът му няма данни къде е, въпреки че са отпаднали основанията да се крие.

Докато го търсят за убийството на Боби Цанков, ВКС окончателно оправдава Малкия Маргин по делото за подготовка на 3 убийства, което се точи 7 години.

Падат и запорите на комисията "Кушлев" върху банковите сметки на Маринов и семейството му, както и на дяловете на фирмите им и имуществото.

Адвокат Людмил Рангелов предполага, че Маргина няма да съди прокуратурата за незаконни обвинения, защото обезщетенията, които се присъждат, са несъизмеримо малки с щетите върху бизнеса и личния живот на клиента му.

Въпреки че вече е свален от издирване и няма основания да се крие, защитникът му твърди, че не е виждал клиента си повече от 3 години.

Интерпол обаче продължава да издирва обявения за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки, въпреки че от МВР и прокуратурата твърдяха, че е задържан в Дубай. Сагата с връщането му в България приключи неуспешно, но мистериозно името му през цялото време стоя като издирван с червена бюлетина.

Досега той не е даден на съд задочно, каквато е практиката в тези случаи.

Твърдо в списъка на Интерпол са Пламен Галев и Ангел Христов. Срещу тях има влязла в сила присъда за изнудване, но преди ВКС да я потвърди, те изчезнаха.

Дежурният заподозрян

43-годишният Николай Маринов е най-малкият от тримата братя Маргини. Има и сестра Марияна. Бивш борец, роден е в Смолян. Един от акционерите в застрахователната компания СИК заедно с брат си Красимир, Румен Николов-Пашата, Стоил Славов и Дмитрий Минев-Руснака. В миналото е бил съдружник с банкера Славчо Христов и разстреляния през 2001 г. на о. Аруба Поли Пантев.

Николай Маринов е женен за дъщерята на бившия футболист на "Левски" Георги Цветков Мария. Имат две деца. Венчават се в ареста през 2006 г., когато Малкия Маргин е задържан заради подготовка на 3 убийства.

Маргините са шампиони по разпити в полицията след всяко убийство на мутра от последните години. Викани са след взривяването на бившия им съдружник в СИК Стоил Славов, след убийствата на приятеля им Димата Руснака, Георги Илиев и пр. Арестувани са многократно, но нямат осъдителни присъди. Имената им текат в секретни справки на МВР като покровители на наркотрафик, финансови престъпления и силово застраховане, но нищо от това не е доказано. В публичното пространство се свързват с кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо, пловдивския бизнесмен, подсъдим за ДДС измами Хованес Манукян-Ончо, Христо Халваджиев, сочен за техен финансист.

 

Няколко дни след като съдът пуска Големия Маргин от ареста след убийството на Боби Цанков, прокуратурата му повдига ново обвинение и отново го вкарват зад решетките. Този път за ръководене на престъпна група с цел разпространение на наркотици. Според обвинението Маргина е шеф на банда, а под него е ромският бос Сако, който месеци преди това бил заплашвал Боби Цанков.

 

Повдигнати са обвинения и на Александър Кукурин, Траян Златков, Андрей Начев и прословутия Тихомир Георгиев - Тишо Боксьора, който после става свидетел срещу Маргина. Според прокуратурата Маргина е ръководил наркогрупата за по-малко от 40 дни - от 1 декември 2009 до 7 януари 2010 г. Тишо Боксьора очаквано пропява срещу Маргина и твърди, че е говорил с него на 4 очи за разпространението на наркотици. Сочи Маргина като големия бос на организацията.

Показанията на Тихомир Георгиев не са достатъчни и Маргина е пуснат дни след поредния арест. Тишо Боксьора е бивш бияч в структурите на Златко Баретата. Осъден е на 15 години затвор за убийство на наркодилър.

След това пропява и срещу Златомир Иванов. Свидетел е срещу дясната ръка на Баретата - Антон Савов-Тони Мамата. Редовният му номер е в досъдебното производство да твърди, че са наркобосове, а по време на съдебното дело да се отмята от показанията си.

След свидетелствата срещу Маргина и преди ВКС да го прати зад решетките за убийство, Тишо Боксьора изчезва от България и е издирван от Интерпол заедно с Малкия Маргин. Арестуван е през 2010 г. в Лондон и върнат у нас в началото на 2013 г. Днес свидетелят срещу всички мутри е в затвора и коренно е променил показанията си по делата. Вече не помни дали Баретата, Мамата, Маргина и Сако са наркобосове. 
В края на 2010 година прокуратурата сваля обвиненията срещу Големия Маргин. Прокурорът Чавдар Ангелов не открива доказателства, че е наркобос. Ангелов е наказан, а Маргина отново е обвинен през 2012 г., след искане на главния прокурор. Т
ози път като ръководител на наркогрупа в Слънчев бряг, за период от май 2009 до август 2010-а. Според прокуратурата вършил престъпленията заедно със Стефан Бонев-Сако, но Маргина е на свобода, докато ромският бос още е задържан под стража. Основанието за възобновяване на разследването е, че трима анонимни свидетели са дали показания срещу Красимир Маринов.

Разследването за наркогрупата се води в Специализираната наказателна прокуратура и още не е завършило. Големия Маргин е на свобода, а Сако още е в ареста.

Разследването за убийството ще се води срещу неизвестен извършител, но на този етап е спряно.

"Този развой е логичен. Минаха повече от 3 години. Още в началото, когато ги обявиха за подбудители, беше ясно, че не е вярно.

Нямам представа къде е Николай Маринов и дали ще се връща в България. Може и въобще да не е напускал страната", заяви пред "24 часа" адвокатът му Людмил Рангелов. Справка в съда сочи, че през февруари тази година е постъпила жалба от братята Маргини срещу прекратяването на наказателното производство от прокуратурата спрямо тях. Прокурор Арнаудова от СГП не е запозната с документа.

Уточнява, че има случаи в практиката, когато оневинени от прокуратурата се жалват заради основанието за прекратяване на наказателното преследване - когато то е заради недоказаност на престъплението, а не защото обвиняемите са невинни.

Адвокат Рангелов твърди, че не знае за жалбата на Маринови и тя няма как да е написана от малкия брат, защото официално се води издирван.

След всички арести, обвинения и съдебни дела от последните години Малкия Маргин вече е чист пред закона. След бягството му през 2010-а той бе оправдан и на последна
инстанция за подготовка на 3 убийства .

Обвиненията му като поръчител на покушението над Боби Цанков паднаха, свален е от издирване в Интерпол и на практика няма пречка да се разхожда на свобода в България.