"Росатом" бави новия иск към НЕК

Най-доброто от печата

02-06-2013, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България води дело срещу “Атомстройекспорт” за 61 млн. евро.

Pуската ядрена компания “Росатом” още не е внесла допълнителния иск срещу България от 250 млн. евро за АЕЦ “Белене”, въпреки че срокът изтече в петък, научи “Труд”. 
Очакваше се в него да се включат претенции да бъде платено изработеното оборудване за втората атомна централа след обявения край на проекта през март 2012 г.

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че се е очаквало искът на стойност около 1,2 млрд. евро да бъде внесен в петък. Преди няколко седмици за това предупреди и служебният министър на енергетиката Асен Василев, който каза, че до края на май “Росатом” ще внесе детайлния си иск срещу родната “Национална електрическа компания”.

Източници от правителството обаче заявиха, че внесен иск все още няма. Те се надяват България да убеди руската страна да не прибягва към този ход.

Икономическият министър Драгомир Стойнев вчера не бе открит за коментар, а от НЕК казаха, че повече информация по темата ще дадат следващата седмица.

Първоначално руският иск към България беше на стойност 58 млн. евро, но впоследствие бе увеличен на 1 млрд. евро. Руската страна настоява България да плати всичко свършено по проекта “Белене”, включително оборудването. От своя страна България води дело срещу “Атомстройекспорт” за 61 млн. евро.

От поддържането на иска в арбитража в Женева може да се съди за хода на договорките между българската и руската страна. Вече се появиха предложения проектът “Белене” да се рестартира като частен, което ще доведе до откупуване на оборудването от руската страна и ще прекрати делото срещу България. Очаква се конкретна информация по казуса да има на предстоящия форум “Булатом”, стартиращ на 5 юни във Варна.

Тези дни се разбра, че премиерът Пламен Орешарски все повече клони към рестарт на “Белене”. В тв интервю той заяви, че има “усещането, че за България ще е по-изгодно да довърши проекта”. Орешарски коментира още, че най-вероятно руската страна ще спечели делото.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви в петък, че не споделя ентусиазма, че проектът “Белене” ще бъде рестартиран на 5 юни, каквито съмнения се появиха. Според него очакванията, че проектът непременно ще бъде възобновен, не са достатъчно оправдани.