Ердоган не се дава, с ултиматум към протестиращите

Премиерът на Турция призова демонстрантите "незабавно" да прекратят протеста в Истанбул

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган призова демонстрантите "незабавно" да прекратят протеста срещу спорния проект за реконструкция на истанбулския площад Таксим.

Вече два дни там има сблъсъци между недоволни и полиция, а униформените използваха сълзотворен газ и силни водни струи да разпръснат тълпата. Различни източници информират за стотици ранени по време на протестите и над 80 арестувани.

"Призовавам протестиращите да спрат своята демонстрация незабавно, за да се избегне причиняването на още щети на посетителите, пешеходците и пазаруващите. Ние ще възстановим казармите от османски времена, каза Ердоган, без да пояснява дали в бъдеще там ще има търговски център, както се опасяват протестиращите.

Местните власти предвиждат да изкоренят част от 600-те дървета, които са белите дробове на тази част от града. На тяхно място се предвижда да бъдат реконструирани казарми от времето на Османската империя. Планиран е и строеж на културен и търговски център.

Ердоган призна, че използването на сълзотворен газ е било грешка и е наредил да започне разследване. Той обаче отхвърли призивите да изтегли полицейските части от площад Таксим, превърнал се в център на протестите.