У нас "слушат" пет пъти повече от САЩ

Имаме проблеми с използването на СРС-тата, каза Лазар Груев

България e с 5 пъти повече подслушвания от САЩ, a с 42 пъти по-малко население. Това каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев пред bTV.

За 2008 г. у нас има издадени около 6000 разрешения за СРС, за 2009 г. те са 10 000, за 2010 г. - 16 000, а за 2012 г. - 12 177, изтъкна Груев. Половината от тези от миналата година са издадени от Софийския градски съд (СГС), а 679 - от спецсъда. За сравнение, за 2012 г. в САЩ са дадени 2370 разрешения.

Председателят на ВКС предлага да се възстанови бюрото за СРС-та или да се образува друг независим орган, който да контролира подслушването.

„Очевиден факт е, че имаме проблеми с използването на СРС-тата, с които се занимаваме периодично от 2000 г. от прословутата афера „Филчевгейт", та до днес", заяви Груев.

Според него не е нормално министърът на вътрешните работи да дава решение за СРС-та, тъй като той участва пряко във властта. Според разпоредби на ЕС той трябва да докладва на обществото за дадените разрешения за СРС. Освен това трябва да уведомява онези, срещу които е използвано СРС. Това става след приключването на слухтенето и когато няма риск за обществото.

От 2008 до 2009 г. у нас просъществува специалното бюро за СРС. При идването на ГЕРБ на власт парламентът го закри и на негово място създаде подкомисия към правната комисия в Народното събрание.

„Аз считам, че използването на СРС в България е прекомерно", категоричен бе Лазар Груев и намекна, че вероятно ще поиска среща с главния прокурор.