Главният прокурор подхвана Цветанов по всички фронтове

Най-доброто от печата

01-06-2013, 07:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цацаров поиска имунитета на бившия МВР шеф заради подслушването, уличи го в лъжа за среща с Делян Пеевски и започва проверки за апартаментите и лекарите от Горна Оряховица

Главният прокурор Сотир Цацаров отвори няколко фронта срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и намекна, че той ще стане обвиняем и подсъдим в съвсем кратък срок. Шефът на държавното обвинение вчера внесе искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ заради скандала с незаконното подслушване на президент, министри, политици и бизнесмени. Цветанов ще трябва да си търси адвокат и заради започналата наново проверка по случая с "бебето във фризера", когато унижи четирима лекари от Горна Оряховица, като чете в парламента подслушаните им разговори. По неофициална информация ще има повторна ревизия и как е придобивал имоти през последните години. Накрая главният прокурор уличи бившия вътрешен министър в лъжа и разкри, че когато се е срещал с него по служебен повод, в кабинета му е бил депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Рано сутринта вчера Цацаров поиска имунитета на Цветанов "за т. нар. допустителство по служба - въздействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление". Конкретният текст на искането и приложенията към него обаче останаха тайна и бяха вкарани в секретната секция на парламента с най-висок гриф на секретност. Ясно е само, че става дума за делото срещу действащия и двама бивши ръководители на специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) - Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, и служителя на същата дирекция Радко Димитров, който е заподозрян, че е опитал да унищожава доказателства. То беше спряно от прокуратурата преди изборите заради кандидатдепутатския имунитет на Цветанов. Тогава от обвинението обявиха, че са събрали достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия МВР шеф. Искането на Цацаров е подробно - поне 4-5 страници. От прокуратурата обясниха, че то е съпроводено с много други документи, които доказват вината. 

Цацаров припомни, че проверката по сигнала още в началото показала, че липсата на каквито и да е правила по отношение на работата на мобилните екипи за негласно наблюдение и подслушване е "пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия". "Имам предвид използване на СРС. Тази техника е елемент от специалните разузнавателни средства", посочи главният прокурор. Цацаров не каза краен срок, в който трябва да приключи делото, но даде да се разбере, че нещата може да се развият много бързо. "За формулиране на това обвинение ние не чакаме извършването на други действия по разследването, т.е. считаме, че то е абсолютно доказано. Ако НС даде разрешение или ако лицето се откаже от имунитета си, ние веднага ще повдигнем обвинение, разбира се, при гаранция на всички права, които са визирани в НПК, след което прокуратурата ще внесе обвинителен акт", каза той.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща отново сам да се откаже от имунитета си, което означава, че искането на главния прокурор няма да се гледа в пленарната зала. "Нямам никакви притеснения, защото съм невинен и защото всички тези внушения, които се направиха, се направиха спрямо човек, който през всичките тези години си заложи живота, за да работи в интерес на държавата", обяви Цветанов. Според него доказателство за невинността му било доверието на евроатлантическите партньори.

Искането на главния прокурор обаче успя да стресне част от депутатите. Те разказаха, че въпреки големия си интерес няма да отидат в секретното деловодство да прочетат документа, защото там се записват имената на всички, които са получили достъп. Те се страхуват, че ако изтече информация в медиите, може да бъдат заподозрени за изнасяне на класифицирана информация. 

Все още не е ясно дали Цветанов ще бъде задържан. За целта е необходимо ново искане до парламента. Според депутати юристи обаче в момента, в който му падне имунитетът, няма пречка за задържането му. На въпрос каква мярка ще поиска за Цветанов, вчера главният прокурор обясни: "Ако кажа каква мярка ще определя, това означава да се поставя в положението на наблюдаващ прокурор. Някак си не ми се иска да играя ролята на един връх, който определя политиката на цялата пирамида".



--------------------------

Скандалите на Пеевски компрометират прокуратурата

------------------------

Друг сюжет, който претърпя развитие вчера, беше, че Сотир Цацаров уличи Цветан Цветанов в лъжа. Преди ден бившият МВР шеф обяви, че главният прокурор отишъл на работна среща в МВР, придружаван от депутата от ДПС Делян Пеевски. "Не съм толкова невъзпитан или толкова некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено или чието явяване предварително не е било известно на домакина. Дори да съм толкова некоректен или невъзпитан - пропускателният режим в МВР, особено по времето на министър Цветанов, едва ли допуска такава волност от всеки посетител, бил той и главният прокурор", обясни вчера Цацаров. И разказа, че когато на въпросната служебна среща влязъл "в кабинета, не водейки никого и имайки уговорена среща с министъра на вътрешните работи", там заварил народния представител Пеевски. "Не аз определям кой да пребивава в кабинета на министъра на вътрешните работи", категоричен бе Цацаров. 

"Казах това, което се е случило в действителност, а Цацаров казва това, което твърди, че е видял", контрира Цветанов.

Грозните сцени, които се разиграват в пленарната зала между депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, обаче компрометират разследването на прокуратурата и оставят впечатление, че дневният й ред се задава от Пеевски. Безпрецедентното поведение на човека, който в миналия парламент почти не стъпи в залата и не се изказа нито веднъж, а сега громи бившите управляващи всеки ден от парламентарната трибуна, вчера предизвика ГЕРБ да излезе с декларация срещу "гангстерското му поведение". 

Сблъсъкът между двамата, които доскоро бяха особено близки, започна на 23 май. Тогава депутатът от ДПС даде първия си "урок по морал", като извика от трибуната: "Имате ли срам да говорите вие? Първо ще дадете обяснения за СРС-тата и подслушването". 

Неофициалният собственик на няколко медии, които подкрепяха ГЕРБ, докато бе на власт, нападна Цветанов и в сряда: "Вадите много лъжи, но тепърва ще излиза вие с колко престъпни лица сте имали контакти. Ще бъдете наказан за престъпленията си, а те са много, но не аз ще се занимавам с вас, а органите на закона". След това Пеевски добави, че ще излезе и истината за шестте апартамента на Цветанов, за които данъчните не откриха нищо нередно. 

В декларацията си ГЕРБ определи това поведение като "безпрецедентно унизяване и поругаване на Народното събрание" и обвини председателя Михаил Миков и заместниците му, че се страхуват от "финансовите кукловоди на това "голямо момче". "Лицето Делян Пеевски пропадна дотам, че да отправя заплаха под формата на нецензурни подвиквания. Дори ментор Лютви Местан на успя да усмири питомника си и наглостта на Пеевски стигна своя връх", каза депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева, която прочете документа от трибуната. 

Въпреки това Пеевски отново атакува: "Виждам, че се страхувате, г-н Цветанов. Вие сте вършили много незаконни неща. Не говоря от името на прокуратурата". Манолова този път се осмели да нарече поведението му "неприемливо".