Конституционният съд решава за вота без папките за Костинброд

Най-доброто от печата

01-06-2013, 07:09

Снимка:

Тони Палабикян

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Трима от съдиите - Ненков, Маркова и Анастасов, са подкрепили и идеята на ГЕРБ делото за вота да е открито

Конституционният съд ще реши дали да касира, или не избора на целия парламент без материалите за откритите в печатницата в Костинброд 350 хил. незаконни бюлетини.

Папките, събрани от прокуратурата по случая, няма да се част от доказателствата по делото за вота. За това настояваше ГЕРБ, която атакува избора на всички депутати, но със 7 на 5 гласа 12-те конституционни съдии отказаха да поискат материалите, защото разследването още не е приключило.

“Няма никаква законова преграда съдът да събере всички доказателства, необходими за правилното решаване на делото, независимо къде се намират. Нещо повече, съдът е длъжен да го стори”, мотивират се петимата съдии, които са гласували материалите от прокуратурата да са част от доказателствата по делото. Това са Румен Ненков, Кети Маркова и Георги Ангелов, бивши висши съдии, Анастас Анастасов, бивш зам.-шеф на парламента от ГЕРБ, и Цанка Цанкова. ГЕРБ настояваше съдът да обсъди материалите за акцията в Костинброд, заради която била “нарушена забраната за агитация в деня за размисъл и изборния ден”.

Трима от съдиите - Ненков, Маркова и Анастасов, са подкрепили и идеята на ГЕРБ делото за вота да е открито. Досега КС е разглеждал изборните дела в закрити заседания, но за първи пък се иска касиране на избора на всички, а не на отделни депутати.

“Напоследък се появяват публични твърдения, че независимостта и подчинението единствено на закона на отделни съдии и съда като цяло са застрашени от личностни връзки, политически контакти и дори корупционен натиск. Най-добрият отговор на такива внушения е публичното разглеждане на делото. Това ще покаже, че съдиите са готови да поемат своята отговорност, заставайки с лицата си пред обществото”, изтъкват тримата съдии. Останалите 9 обаче са решили казусът да се гледа при закрити врата.