Сменяме джипито от 1 юни

Общество

31-05-2013, 17:40

Снимка:

sxc.hu

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не пропускайте профилактичните прегледи при джипито!

Необходимо е да се попълни регистрационна форма за постоянен избор

От 1 до 30 юни всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар, напомнят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Тази смяна може да се извърши два пъти в годината - през юни и през декември. За нея е необходимо да бъде попълнена регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, в която здравноосигуреното лице вписва своите лични данни. В регистрационната форма се попълват и данните на предишния лекар, както и на неговата практика.

Новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия си избор.

Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента.

Ако постоянният избор на личен лекар е за деца до 18 години или за лица, които са под пълно или ограничено запрещение, изборът на джипи се осъществява от техните родители или настойници.

Регистрационните форми, които се попълват при първоначален, постоянен и временен избор на личен лекар могат да се изтеглят от интернет страницата на НЗОК в секция "Вие питате".

Смяната на личен лекар може да стане и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата го налагат - смяна на постоянен адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар и др.

Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината. За целта трябва да се попълни Регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар.