Токът с малко, но нагоре

Ако влезе новия модел на ценообразуване - 1% при Енерго-Про, 0,5% при EVN и 2,1% при ЧЕЗ

Според бившия министър на енергетиката Асен Василев се очакват леки промени в цените на тока, ако бъде въведен новият модел на ценообразуване, изготвен от ДКЕВР и служебния кабинет.

Почти 1% увеличение в системата на Енерго-Про, 0,5% при EVN и 2,1% в ЧЕЗ - това ще бъде ефектът върху крайните цени на електроенергията. По този начин ще бъде покрита "дупката" от 800 млн.лв. в системата, смята Василев.

Според предложената концепция за промяна на българската енергетика, част от централите, които досега са разчитали на квота "общински доставчик", ще трябва да разчитат на свободния пазар и да станат по-ефективни. Промяна ще има и за някои топлофикации, които получават субсидии от електричество. Ако не са високоефективни, те ще получават по-малко или въобще няма да получават.

"За първи път става ясно как всяко едно решение се отразява както на крайната цена за потребителите, така и за цялостното състояние на енергетиката", заяви ексминистърът.

От друга страна председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова заяви, че най-вероятно до 1 септември няма да има промяна на цената на тока. Тя обясни, че всички предложени промени изискват и изменения в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите източници, което изисква време.

"В този момент не можем да си позволим каквото и да е нарушение на закона. В ДКЕВР започна инициатива за отлагане на промяната от 1 юли и да го оставим за малко по-късен период”, каза Хаританова.