Калин Георгиев подал оставка, за да не участва във фалита на МВР

Цветан Цветанов коментира дебатите по промените в Закона на ДАНС

Калин Георгиев подаде оставка, защото не иска да участва във фалирането на МВР. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при дебатите по промени в Закона на ДАНС. Цветанов цитира доклад на ОЛАФ по времето на Тройната коалиция, според който при случаи на измами в страната липсва ангажимент за предприемане на бързи действия от публичните органи.

 

"ОЛАФ установи случай на нарушаване на поверителността, изтичане на информация и предаване на информация на лице от престъпния свят. Затова АФКОС беше позиционирано в МВР. От миналата година АФКОС може да прави административни разследвания и това е доверие към България", допълни още Цветанов в изказването си. Известна форма на борба срещу организираната престъпност бе предприета за пръв път от въвеждането на механизма за сътрудничество и подкрепа насам, посочи зам.-председателят на ГЕРБ, позовавайки се на доклад на комисията.

 

Цветанов цитира и оценка на Държавния департамент на САЩ по отношение на наркотиците за 2007 г. – "България се превръща в център на производство на синтетични наркотици. Тромава съдебна процедура”. За 2010 г. в доклада се казва: "Новото правителство демонстрира политическа воля за борба с организираната престъпност. Правителството на САЩ ще продължи да подкрепя България".

"Това е оценката. Във всички доклади беше изведен диалогът, който има с правителството на ГЕРБ. Тези, които говориха, нека да си припомнят с какво свързвахме ДАНС през 2008 г. – със случая "Галерия". В делата като "Килърите", за голямо съжаление, имаше споменати депутати от Коалиция за България", коментира Цветанов. "Знам, че няма да ме уважавате. Искате да върнете системата за сигурност в онова, което беше споменавано в докладите като недостатъци”.

 

"ДАНС се смята преимуществено за служба на контраразузнаването, но как може тя да се превръща в полицейска структура с разследващи функции? В Германия контраразузнаването е отделна служба в МВР, в Испания и Франция разполагат с повече от една служба, които са част от МВР", каза още ексмининистърът. Той подчерта, че трябва да има последователност в реформите.

 

По време на дебатите в парламента бе решено занапред председателят на ДАНС да се избира от Народното събрание с цел парламентарен контрол.