Протест срещу отмяната на забраната за пушене пред НС

Общество

31-05-2013, 11:29

Снимка:

Thinkstock

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

31 май е Световен ден без тютюнопушене

Недоволните се събраха на Световния ден без тютюнопушене

Първи протест срещу отмяна на забрана за пушене в рамките на новата власт се състоя днес сутринта пред сградата на Народното събрание. На световния ден без тютюнев дим десетки граждани се обявиха против либерализирането на режима и поискаха новото правителство да не пипа закона за здравето.

"Искаме да сме заедно, а не в отделни зали", "Европейци сме - пушим навън", "Здравето е по-ценно от икономиката" бяха част от призивите, издигнати от хората.

"Събрали сме се заради опитите на законодателите да либерализират режима”, обясни Йордан Дичев държейки плакат с думите "Водете ни напред, а не назад." Той заяви, че не е редно хубав и прогресивен закон да бъде отменян и добави, че има множество пушачи, които също не искат промяна на режима.

Протестиращият имаше ясна позиция - "Над 65 на сто подкрепят забраната, а много от тях са пушачи. Това е прогресивен закон, който не дели хората и е абсурдно законодателите да се захващат точно с това на фона на много по-важните мерки, които са нужни на България."

По думите му бизнесът реално не губи от забраната, спад има само в производството на тютюневи изделия.

Инициативата за запазване на режима срещна огромна подкрепа в социалните мрежи. Само предни дни сайта на русенското БСП беше жертва на хакерска атака по този повод.