Цветанов със скъп немски адвокат

Най-доброто от печата

31-05-2013, 07:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Свалят имунитета му днес, Миков чете обвинението

Скъп немски адвокат си нае бившият вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с разследването за незаконно подслушване от МВР. Това призна за "Стандарт" депутатът от ГЕРБ, но отказа да съобщи името му. "Става дума за известен експерт по сигурноста от Германия" оточни Цветанов.
До 8 години затвор може да получи бившият МВР шеф, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е "допустителство по служба". Това съобщи по-рано вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Точно в 9.30 ч в секретното деловодство на парламента в четвъртък постъпи искането на обвинител номер 1 за издаване на разрешение от страна на парламента за започване на наказателно преследване срещу Цветанов, който вече се закле като депутат от ГЕРБ. Днес председателят на Народното събрание Михаил Миков ще запознае депутатите с писмото от главния прокурор. Тъй като искането е в секретното деловодство заради класифицирана информация, и от прокуратурата, и от парламента спестиха подробностите. Няма информация Цветанов да е ходил да чете искането на Цацаров. Обвинител номер 1 бе лаконичен, че обвинението е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - така нареченото допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление. Цацаров каза, че през инкриминирания период това са заемалите длъжността директори на СДОТО.
"За формулиране на това обвинение ние до настоящия момент не чакаме извършването на други действия по разследването, т.е. ние считаме, че това обвинение при нас е абсолютно доказано. Казано по друг начин, ако Народното събрание даде разрешение и ако лицето се откаже от имунитета си, ние веднага в съответствие с разпоредбите на НПК ще повдигнем това обвинение, разбира се, при гаранция на всички права, които са записани в НПК, след което по това обвинение прокуратурата ще внесе обвинителен акт", каза Цацаров. Проверката по сигнала за подслушванията показала още в началото липсата на каквито и да било правила по отношение на работата на мобилните екипи за подслушване. "Това е пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия", уточниха от прокуратурата. Цацаров не можа да посочи крайния срок, в който трябва да приключи проверката. В парламента пък Цветанов заяви, че е невинен. "Има сериозен опит за въвличане на прокуратурата в политическа репресия и реваншизъм, който ще бъде приложен към основните политически опоненти", каза бившият МВР шеф в кулоарите. В първия пленарен ден той депозира в деловодството на парламента заявление, че се отказва от имунитета си. Тъй като по правилата той трябва да се откаже от спецзащитата, след като тя бъде поискана от главния прокурор, Цветанов обяви, че отново ще го направи. До 18 ч снощи обаче такова не бе постъпило в деловодството, установи проверка на "Стандарт". По закон, ако депутат не се откаже сам от имунитета си, това може да го направи парламентът с гласуване в пленарната зала. Ако се стигне до там, Цветанов ще остане без имунитет, защото гласовете на ГЕРБ са едва 97 от общо 240 депутати.